Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri bitmiyor

14-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen "Kutlu Doğum Haftası" bu yıl yaygın organizasyonlarının yanı sıra haftanın bitmesine rağmen devam eden etkinlikleri ile de adını duyurdu.

soL (HABER MERKEZİ) Bu yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında 21.si düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri son gününde de hız kesmedi.

Kutlamaların son günü 20 Nisan olarak ilan edilmesine karşın hafta dışına "taşırılan" etkinliklerden biri de Van'da gerçekleştirildi. Ceylan Kitabevi'nin, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında geleneksel hale getirdiği belirtilen "Kutsal Emanetler Sergisi" ve "Sakal-ı Şerif"in saatte yaklaşık iki bin kişi tarafından ziyaret edildiği ifade edildi. Serginin üç yıldan beri belirten kitabevi müdürü Abdurrahman Çanga, serginin bu akşama kadar açık olacağını belirtti.

Basına yansıyan yaygın kutlamalardan bir diğerinin mekanı da Hatay oldu. Kutlamaların "köylere kadar yayıldığı" vurgulanan haberlerde, İl Müftülüğü'nün Altınözü ilçesine bağlı Tepehan köyünde gündüz Kutsal Emanetler Sergisi ile başlayan Kutlu Doğum Haftası etkinliğine öğle saatinde de etli pilav dağıtımı ile devam ettiği ifade edildi. Hatay Müftü Yardımcısı Ali Yazıcı'nın "kardeşlik" konulu konferansına üç bin nüfuslu köyün hemen hemen hepsi katıldığına dikkat çekildi.

Kutlanan ne?
Dinî bayramlar ve önemli dinî günler Hicrî takvime göre kutlanmasına rağmen, nüfusun çoğunluğu İslam dininden olan başka hiçbir ülkede kutlanmadığı bilinen "Kutlu Doğum Haftası", Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 1989 yılında aldığı bir karar uyarınca, Hicrî takvim yerine Miladî takvime göre, her yılın 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanıyor.

Kutlu Doğum Haftası için 23 Nisan Çocuk Bayramı'na denk gelen bir tarihin seçilmesi
kamuoyunun tartıştığı başlıklardan biri olageldi. '89 yılında Diyanet tarafından alınmış bu karar, ilk yıllarda, Hicrî takvimle uyumlu olmaması nedeniyle çeşitli din adamlarınca, son yıllarda ise özellikle de Fethullahçı örgütlenmenin tırmanışa geçtiği ve Kutlu Doğum Haftası'na AKP hükümeti uygulamaları ile birlikte Gülen Cemaati'nin damgasını vurmaya başlaması nedeniyle, duyarlı kesimler tarafından tartışıldı. Hatta, 27 Nisan günü doğduğu bilinen Fethullah Gülen'in kutlamaların asıl "adresi" olduğu konuşuldu.

Kutlu Doğum Haftası başlangıçta 14-26 Nisan tarihleri arasında kutlanırken, 23 Nisan haftasına denk gelmesi nedeniyle eleştirilmeye başlanması üzerine kutlamaların 16-22 Nisan tarihlerine kaydırılması da tartışmaları azaltmadı. 28 Şubat'taki "balans ayarı" ile, yaygın kutlamalar yerine yalnız gül dağıtılması ile "kurtarılan" hafta, son yıllarda 10-20 Nisan tarih aralığı dışına çıkılmaması ve 23 Nisan gününe denk gelmemesi gözetilerek ilan edilen bir zamanda kutlanıyor.

Çocuklar ve gençler hedefte
Geçtiğimiz sene, Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm ilköğretim kurumlarında kutlama yapılması için talimat vermesi, çeşitli illerde ilköğretim okulu öğrencilerinin türban takarak ilahi söylemeleri, öğrenciler Harun Yahya kitaplarının dağıtılması ile, bu yıl ise Tokat'ın Zile ilçesi milli eğitim müdürünün ilçedeki okullara gönderdiği bir yazı ile her okuldan en az üç öğrencinin kutlamalara katılmasını zorunlu tutması tepki topladı.