Kürtaj yasağına karşı çıkan kadınlara 3 yıl hapis istemi!

AKP'nin kürtaj yasağı girişimlerine karşı Beşiktaş'ta Başbakanlık Ofisi önünde yaptıkları eylemde polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınan kadınlara "polisi darp etmek" suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Kürtaj yasağı girişimlerini Beşiktaş'taki Başbakanlık Ofisi önünde, "Kürtaj haktır, bedenimiz bizimdir" diyerek protesto eden kadınlar, polis şiddetine maruz kalıp, darp edilerek gözaltına alınmıştı. Şimdi, haklarında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 4 kadına yöneltilen suçlamalar arasında "polisi darp etmek" de yer alıyor.

Cnntürk.com'un haberine göre, 6 Haziran'da Beşiktaş'taki Başbakanlık Ofisi önünde kürtaj yasağına karşı basın açıklaması yapmak amacıyla bulunan Halkevci Kadınlar polisin şiddetine maruz kalıp, darp edilerek gözaltına alınmıştı. Haklarında savcılıkça "adli kontrol" kararı verilen 4 kadın hakkında iddianame hazırlanarak, 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü'nün hazırladığı iddianamede üniversite öğrencileri Nida Karabağ, Müge Okur, Ece Soydan, Burcu Yangın, kanunsuz gösteri yapmakla suçlanıyor. Protestoları sırasında açtıkları “Kürtaj haktır, bedenimiz bizimdir” pankartı adli emanete kaldırılan kadınlar, polise karşı "şiddet uygulamakla" da suçlanıyor.

Polislere şiddet ile suçlanıyorlar
Kürtaj yasağına yönelik protestoları sırasında maruz kaldıkları polis şiddetini, "Biz kadınların kendi bedenleriyle ilgili kararı kendilerinin vermesi gerektiğine inandığımız için bu eylemi yaptık. Ancak hak ararken bile şiddet gördük. Polis bizi kaldırıma çıkarmak için sürücülere ‘Üzerlerine sürün’ diye bağırıyordu" şeklinde anlatan Nida Karabağ, açılan davaya ilişkin de şunları söyledi:

"Bunun, tüm kadınların davası olduğunu düşünüyoruz. 3 yıl hapis istemiyle bizim değil, kadın düşmanlarının, taciz, tecavüz ve şiddet uygulayanların yargılanıyor olması lazım. Yargı, kadınların haklarını elinden almak söz konusu olunca görülüyor. Dava günü adliye önünde sanatçılar, akademisyenler, kadın örgütleri herkes olacak. O gün orada yıllardır sonuçlanmayan davaları sonuçlandıracağız ve içeride onlar bizi yargılarken, dışarıda da biz onları yargılayacağız."

İlk duruşma 6 Kasım'da Çağlayan'da
Davanın ilk duruşması 6 Kasım'da saat 10:00'da Çağlayan Adliyesi'nde 37. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak. Halkevleri'ne üye 27 kadına da Ankara'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na giderek Bakan Fatma Şahin'le görüşmek istedikleri sırada yapılan müdahale sonrasında dava açılmış ve toplam 162 yıl hapis cezası istenmişti.

Halkevleri: "6 Kasım'da Çağlayan'dayız"
Halkevleri'nden yapılan açıklamada, "Yargı, yine AKP'nin kadın düşmanı politikalarını açığa çıkaran, kürtaj hakkına sahip çıkan kadınları yargılamak istiyor. Kürtaj yasağı AKP iktidarının kadın bedeni üzerinden toplumu yönetme ve kadın kimliğini yeniden üretme projesidir. Bedenimiz üzerindeki söz ve karar hakkı Başbakanın, ailenin veya kocanın değil bizimdir. Kürtaj hakkı, yıllar boyu verdiğimiz mücadeleyle kazandığımız sosyal hakkımızdır, kimseye tartıştırmayız" denilerek 6 Kasım'da saat 10:00'da Çağlayan Adliyesi önünde olacakları ifade edildi.