"Kürdistan hayal, boru hattı gerçek!"

5'inci Dünya Su Forumu nedeniyle Türkiye'de bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kürt hareketinin artık vadesinin dolduğunu söyledi ve ekledi: "Kürtler bağımsızlığın imkansız olduğunu anladılar."

soL (HABER MERKEZİ) Beşinci Dünya Su Forumu'na katılmak üzere İstanbul'a gelen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu görüştü.

Talabani, röportajda, Kürt hareketinin Irak'ta demokrasi için mücadele verdiğini söyleyerek, "Bence Kürt hareketinin artık vadesi doldu. Bağımsızlığın imkansız olduğunu anladılar" dedi.

Talabani ayrıca, Irak topraklarında her türlü silahlı güce karşı olduklarını belirterek, "PKK, Irak Anayasası'na göre yasal değildir. PKK'yı silahlı eylemlerden vazgeçirmeye, barışı, kardeşliği benimsemeye ikna etmeye çalışıyoruz" diyor.

'Gerilla dönemi kapandı'
Gerilla mücadelesi döneminin kapandığını söyleyen Celal Talabani, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe Sarayı'nda PKK'nin tasfiyesi konusunda görüşmüştü. Ardından DTP'li Ahmet Türk ve Sırrı Sakık ile Swiss Hotel'de görüşen Talabani, burada kendisine yapılan Newroz davetini sağlık durumunu gerekçe göstererek reddetmişti. Talabani'nin söz konusu görüşmede Kürt sorununun "yakın geleceği" hakkında DTP'lilere tavsiyelerde bulunduğu ve kendilerini seçimlerden sonra Kürt konferansının hazırlığı için Bağdat'a davet ettiği belirtiliyor.

Uzunca bir süredir gündemde olan Kürt konferansında PKK'ye silah bırak çağrısının yapılacağı da iddia ediliyor. Konu hakkında Talabani ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, "böyle bir talep olursa, biz de çağrıyı yaparız" demişti. "Konferans öncesinde bir şey söyleyemem. Ancak bu konferansın yapılmasının başlıca amacının, PKK'yı silahlı eylemlerden vazgeçirmek olduğunu söyleyebilirim" diyen Talabani, Ortadoğu'da herkesin önceliğinin ve ortak düşmanının "terör" olduğunu da sözlerine ekliyor. "Şu anda PKK'yı silahlı eylemlerden vazgeçirmeye ve barışı, kardeşliği benimsemeye ikna etmeye çalışıyoruz. Bunun Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiyi güçlendirmeye katkısı olacağını da umuyoruz. Aynı zamanda üç ülkenin oluşturduğu bir komitemiz bulunuyor. Amerika, Irak ve Türkiye'den oluşan bu komite, önlemleri konuşacak, fikir alışverişinde bulunacak."
Boru hattı kardeşliği
Talabani Türkiye ile Irak'ın gelişen ilişkilerini de Avrupa'ya Türkiye üzerinden uzanacak bir "boru hattı"na bağlıyor. "Petrol ve doğalgaz konusu öncelikli. Boru hattı projemizi biliyorsunuz. Türkiye'ye doğalgaz vermeye başlayacağız. Doğalgaz kaynağımız zengin. Bu nedenle bir boru hattına daha ihtiyacımız var. Irak'tan Türkiye'ye, oradan Avrupa'ya uzanacak bir boru hattı" diyen Talabani'ye göre, "İşte bu yüzden iki ülkenin birçok ortak çıkarı bulunmaktadır. Bu iki ülke, bölgede ülkeler arası iyi ilişkiler anlamında örnek teşkil edebilir. Bir anlaşmamız var. Irak'ın bir ülkeyle yaptığı ilk anlaşmadır. Bu da Iraklıların anlaşma yapmayı seçtiği ilk ülkenin Türkiye olduğunu gösteriyor".

Barzaniye de mesaj verdi
Talabani'nin mesajının bir hedefinin de, Merkezi Irak Hükümeti'ne karşı destek arayışına giren ve son olarak Brüksel'de AB liderleriyle görüşen Mesut Barzani olduğu düşünülüyor. Kendi otonomisini artıran ve "güneye doğru yayılmak"la suçlanan Barzani'nin söz konusu adımlarının bölgede Kürtler ve Araplar arasındaki gerilimi tırmandırdığı ve çatışmaların yakın gelecekte ortaya çıkabileceği belirtiliyor.