Kuran kurslarında yaş sınırı kalktı, siyaset serbest bırakıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kuran kursları ile ilgili hazırladığı yeni yönetmelikte yaş sınırlaması, Milli Eğitim Bakanlığı denetimi yok. Eski yönetmelikteki “Kursta siyasi nitelikte etkinliklere izin verilmez” hükmü ise yeni yönetmelikte yer almıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Yeni yönetmelikte Milli Eğitim Bakanlığı denetimi ve gözetimi olmadan istenilen her yerde Kuran Kursu açılabilecek ve kayıt için yaş sınırı olmayacak. Kuran kursları ile yaz Kuran kursları, Kuran kurslarında, camilerde ve müftülüklerce uygun görülecek yerlerde, mülki amirin onayıyla açılacak.

Yönetmelikte bir diğer dikkat çekici unsur, eski yönetmelikte yer alan “Kursta siyasi nitelikte etkinliklere izin verilmez” hükmünün yeni yönetmelikte yer almaması oldu.

Yeni yönetmeliğe göre Kuran Eğitim ve Öğretimi Kurulu oluşturulacak.

Yeni yönetmelikte Kuran kurslarını yatılı pansiyonlar ve yurtlar haline getirmek de mümkün hale getirildi.

Daha önce haftada 3 gün ile sınırlı tutulan kurslar, 5 gün süreyle açık olacak. Hafızlık eğitimi için hafta sonları ve tatil günleri de eğitim sürecek.

Kadrolu ya da sözleşmeli personelin ihtiyacı karşılamaması durumunda Diyanet dışından kişiler de bu kurslarda görev alabilecek. Bu madde, cemaat ve tarikatların daha rahat bu kurumlarda etkili olmasını sağlayabilecek.

Yönetmeliğin, 4+4+4 yasasının AKP'nin zorbalığıyla Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin hemen ardından yürürlüğe sokulması dikkat çekti. Bilindiği gibi, 4+4+4 ile bütün eğitim sistemi imam hatipleştirilirken ve Kuran ve Peygamber'in Hayatı gibi dinsel ve ayrımcı dersler müfredata eklenmişti.