Kültür Bakanı: Kesin cenaze marşını, millet tekbir getirecek!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya’da katıldığı Uzman Çavuş Osman Çelik’in cenazesinde cenaze marşını çalan askeri bandoyu “millet tekbir getirecek” diyerek susturdu. Hürriyet internet portalı Kültür Bakanı’nın skandal hareketiyle ilgili, “bakan haklı mı haksız mı” sorusunu soran bir anket başlattı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya’da katıldığı Uzman Çavuş Osman Çelik’in cenaze töreninde, cenaze marşını çalan askeri bandoya müdahale etti. Günay askeri bandoya çıkışarak, “Kesin şu marşı, halk tekbir getirecek” diye müdahale etti.

DHA’nın haberine göre Ertuğrul Günay tören sonrasında yaptığı açıklamada “Protokol ağırlıklı törenlerde, kentlerde askeri bandonun Cenaze Marşı çalması doğal olabilir. Ancak burası küçük bir köy ve insanlar acılarını yaşamak, evlatlarını tekbirler, dualarla son yolculuğuna uğurlamak istiyor. Buna saygı göstermek gerekiyor. Ben de insanların bu beklentisine cevap vererek gereğini yaptım ve bandonun marş çalmamasını istedim” diye konuştu.

O zaman resmi tören neden yapılıyor?
Kültür Bakanı sıfatını taşıyan Ertuğrul Günay’ın törenin resmi olmasının gereği olarak cenaze marşını çalan askeri bandoya müdahalesi şaşkınlık yarattı. İki gün önce Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde askerleri taşıyan minibüsün devrilmesi sonucunda yaşamını yitiren Uzman Çavuş Osman Çelik’in cenazesi Antalya’nın Yazı Köyü’nden devlet töreniyle kaldırıldı. Çelik’in naaşı top arabasına konularak yazı Köyü Mezarlığı’na götürüldü. Bu esnada, bütün resmi cenaze törenlerinde olduğu gibi, Çelik’in cenazesi taşınırken de askeri bando tarafından cenaze marşı çalındı.

Kültür Bakanı Günay ise “insanların beklentisine cevap verdiğini” söyleyerek, askeri bandoya “kesin şu marşı” diyerek müdahale etti. Günay’ın bir resmi törene bu biçimde müdahale etmesi ise “Kültür Bakanı resmi tören düzeninden haberdar değil mi” ya da “cenaze marşı halkı rahatsız ediyorsa neden resmi tören düzenleniyor” gibi soruları akla getirdi. Günay’ın müdahale şekli, Bakan’ın cenaze törenini bir siyasi şov malzemesi olarak kullanmayı amaçladığı yönünde eleştirilere de kapı açtı.

Hürriyet’in anketi
Günay’ın bu tuhaf müdahalesini sayfasına taşıyan Hürriyet internet portalı ise, adeta konuyu daha fazla “tık” alma vesilesine dönüştürerek, “bakan haklı mı haksız mı” anketi başlattı.

Hürriyet, okurlarına “Bakan Ertuğrul Günay şehit cenazesinde cenaze marşı çalan askeri bandoya ‘Halk tekbir getirecek, kesin’ diyerek yeni bir tartışma başlattı. Bakan'ın çıkışı sizce haklı mı haksız mı?” diye sordu. Sonuçların ilerleyen saatlerde açıklanacağı ilan edildi.

(soL-Haber Merkezi)