'Koruculuk'ta durmak yok yola devam'

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, koruculuğun kaldırılmayacağını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Bakanlar Kurulu Toplantısından "Anayasa değişikliği" çıktı. Koruculuk ise toplantının gündemi olmadı.

Toplantıdan sonra basının karşısan geçen Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "AKP olarak bir anayasa değişikliğine varız" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da 5 buçuk saat süren toplantının ardından Çiçek, AB ile müzakereler ile ilgili genel sekreterlik teşkilat yasasında değişikliğe gidileceğini belirtti.

Çiçek, "Toplantıda AB Genel Sekreterliği'nin yapısı yeniden ele alındı. Müzakerelerin iyi koordine edilmesi gerekmektedir. Bunun için yeni birim ve başkanlıklar kurulmalıdır. Görev alanlarının net belirlenmesinde fayda var. Bunun için yeni bir yapılanmaya gidiliyor. Böylece müzakerelerin sürdürülmesi için bir değişikliğe ihtiyaç var. Bir kanun değişikliğini imzaya açtık. Bunu öncelikle gerçekleştirmiş oluruz umarım. Bu AB için önemlidir" dedi.

Koruculuk sistemiyle ilgili herhangi bir değişikliğin gündeme gelip gelmediğine yönelik soruyu da yanıtlayan Çiçek, Mardin konusunun gündeme gelmediğini ifade etti. Çiçek, ""Koruculuk müessesi Türkiye'nin ihtiyacından kaynaklanmıştır. Bugüne kadar kamu düzenini sağlanmasında her türlü takdirin üzerinde görev alan arkadaşlarımız görev yapmışlardır. İçlerinde yanlış yapanlar vardır" diyerek eski iddiaları tekrarladı.

Koruculuk sistemin savunan Çiçek, "Yanlış yapanlar varsa, bunları ayıklamak var. Toptan bir yaklaşımla 'bunları kaldıralım' diyenler var. Biz böyle bir yaklaşımda olmadık" dedi.

Af tartışmalarıyla ilgili bir soruyu da "bizden kaynaklanmıyor, bizden kaynaklanmayan bir şeyi tartışmayız" diyerek yanıtlayan Çiçek, Anayasa değişikliğini toplumun her kesiminin istediğini söyledi. Değişikliğin TBMM'de yapılacağını belirten Çiçek, AKP'nin anayasa değişikliğini en çok arzulayan parti olduğunu ileri sürdü.