Kopyacılar öğretmen oldu!

Kopya skandalı nedeniyle ertelenen öğretmen atamaları dün yapıldı. Kopya çekilen ilk sınavda tam puan alanlar, dün “öğretmen” oldular. Uzun süredir soruşturma yürüten polis ise hâlâ suçluları bulabilmiş değil!

Türkiye’nin gündemini çok uzun süre meşgul eden kopya skandalı nedeniyle sürekli ertelenen öğretmen atamaları dün yapıldı. Önceki sınavda şüpheli bir şekilde tüm soruları doğru yapan bazı kişiler dün öğretmen oldular. Uzun süredir soruşturma yürüten polis ise hâlâ suçluları bulabilmiş değil!

Oldukça fazla kanıt, gazetelerde ve elektronik medyada ortaya dökülmüşken, polise verilmiş itiraf ifadeleri bulunuyorken henüz kayda değer bir sonuç alınamaması, üstüne üstlük kopya çekilen ilk sınavda tam puan alanların soruşturulacağı söylenmesine rağmen dün öğretmen olarak atanmaları, bu kişilerin bazı çevreler tarafından korunuyor olabileceği sorusunu akıllara getirdi.

Tam puan alan kopyacılar atandı
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, iptal edilen KPSS'de tam puan alan adayların TC kimlik numaraları ile atama sorgulamalarını yaptıklarını ve büyük bir kısmının Bakanlık tarafından atandığını tespit ettiklerini söyledi.

Koncuk açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “İptal edilen sınavda 120 net yapan adayların büyük bir çoğunluğu atanmış. Birinci tercihine atanan adayların ağırlıklı olması da dikkatimizi çekti. Biz elimizdeki TC kimlik numaraları ile gerekli sorgulamayı yaptık. İptal edilen sınavda tam puan alanların bir kısmı yenilenen sınava girmemiş, bir kısmı da tercih yapmamış. Ama ikinci sınava girerek gerekli puanı alan bazı tam puancılar atanmış. Bunlar, kopyacı olma ihtimali yüksek olanlar.

“Aslında burada bakanlığın yapacağı bir şey de yok. Önemli olan savcılıktan gelecek sonuç. Kopyacılar en kısa zamanda tespit edilmeli ve onların atamalarının iptal edileceği duyurulmalı. Bu vicdansızlar, 'Atamam iptal edilecek' korkusuyla yaşamalı. Binlerce masum insanın emeğini çiğneyip, hakkını yiyen hırsızlar bu endişeyle yaşamalı.”

Daha ifade bile vermediler
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan'ın talebi doğrultusunda ÖSYM'den istenen, sınavda tam puan alan 350 kişinin yer aldığı liste, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaşalı henüz bir hafta olmasına rağmen, içinde şüpheli “tamcıların” da olduğu öğretmen atamaları dün yapılmış oldu.

Daha önce verilen bilgilere göre söz konusu kişilerin kademe kademe ifadelerinin alınacağı ve bu çerçevede Ankara'da ikamet eden kişilerin Savcı Sakınan'a ifade verecekleri, diğer illerde yaşayanların ise talimatla ifadelerine başvurulacağı belirtilmişti. Aylardır herkesin gündemini meşgul eden, birçok insanın mağdur olmasına sebep olan Türkiye tarihinde ki bu en büyük kopya skandalında varılan son noktanın bundan ibaret olması ayrıca düşündürücü.

Soruları cemaatten aldım
Daha önce kopya skandalında tutuklanan “Reis” lakaplı öğretim üyesi, soruları cemaate yakın kişiler aracılığıyla ele geçirdiğini itiraf etmişti.

Çete lideri olmakla suçlanan Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Okulu'nda öğretim görevlisi olan Oruç Ali Uğur, ifadesinde, geçtiğimiz yıl yapılan Polis Meslek Yüksek Okulu sınavlarını da kendisinin iptal ettirdiğini belirtmişti.

1998- 2000 yılları arasında MHP Genel Merkezi'nde büro memuru olarak çalıştığı öğrenilen Uğur, polise verdiği ifade de şunları söylemişti: “Polis Meslek Yüksek Okulları öğrenci adaylığının iptalini sağladığım yönündeki suçlama kısmen doğrudur. Ancak soruları çalan ben değilim. Cemaatten aldım. Kadirli'li olan bir hemşerim cemaate mensup bazı kişilerin sınav sorularını tanıdıkları kişilere dağıttıklarını söyledi. Ben de cemaatle içli dışlı olan akrabam Ö.L.E' ye söyledim. Soruları aldı ve bana faksladı.”

Tam puan alanların 228’i "özel" dershanelerden
ÖSYM'nin veri tabanına ulaşıp, adaylarla ilgili sonuçlardaki çarpıklıkları internette paylaşan, ismini vermek istemeyen 'Kopya Skandalı' ve 'Leonardo' kod isimli iki kişi, ulaştıkları tüm belgeleri savcılığa ulaştırdılar. Skandalın nasıl ortaya çıktığı da anlatılmıştı:

“Sonuçların açıklandığı gece ÖSYM'nin sitesine girdim. Sitede aday işlemleri sistemi olan ais.osym.gov.tr bölümünde aspx.net açığı olduğunu gördüm ve hackledim. Bu bir tür form açığıdır. Sisteme girdim ve tüm adayların sonucu önümdeydi. İlk 2.600 TC kimlik numarasına baktım. 350 kişi eğitim bilimlerinden tam net yapmıştı, onu fark ettim. Artı 2.600 kişi 95 ve üstü puan almış. 1.200 kişi de 98 ve üzeri puan almış. Bu 1.200 kişi önceki sınavda 40 puanı aşamamıştı, bunu görünce şoke oldum. Hemen araştırmaya başladım. Eğitim bilimlerini eksiksiz yapan 350 kişinin isimlerini araştırdım. 228'i özel dershanelerde ve okullarda çalışan öğretmenler çıktı.”

Kopyacılar korunuyor mu?
KPSS kopya skandalına, yukarıda bir kısmı verilen polis ifadeleri ve eldeki somut veriler ışığında bakılınca, bunun büyük bir organizasyonun sonucu olduğu tüm kamuoyu tarafından paylaşılıyor. Buna rağmen hâlâ bu konuda ilerleme kaydedilmiş değil. Tutuklanan sanıkların soruları cemaatten aldıklarını itiraf etmelerine rağmen, ilk elden bazı kişilerin tutuklanmasıyla soruşturmaların kapatıldığı görülüyor. Üstüne dün ifade vermeyen şüphelilerin öğretmen olarak atandığı belirlenince, bu kişilerin bazı çevrelerce korunduğu gerçeği ortada duruyor.

(soL - Haber Merkezi)