Kommersant Erdoğan’ı yalanladı

Rusya’da yayımlanan Kommersant gazetesi, Ankara’ya zorla indirilen Suriye yolcu uçağında askeri mühimmat olmadığını iddia etti.

Hürriyet’ten Nerdun Hacıoğlu’nun Rus Kommersant gazetesine dayandırdığı haberde, Moskova’dan kalkan ve Ankara’ya zorla indirilen Suriye yolcu uçağında askeri mühimmat olmadığı iddia edildi.

Tayyip Erdoğan’ı uçakta askeri mühimmat olduğu konusunda yalanlayan gazete, Rus silah ihracatı sanayisinden kaynaklara dayandırdığı haberinde, uçaktaki kolilerde Suriye hava savunma sistemleri radarları için elektronik yedek parça ve bu donanımın nasıl kullanılacağına ait dokümanların bulunduğu öne sürüldü.

“Kargo izin gerektirmiyor”
Gazete, askeri radarlardan ayrı ayrı ele alındığında bu malzemelerin tanım itibariyle askeri malzeme sayılmayacağını belirttiği haberinde, “Yolculara hiçbir tehdit oluşturmayan bu yedek parçalar kesici, yanıcı veya patlayıcı madde içermediği için özel izin veya bildirim de gerektirmiyordu. Uçakta ele geçirilen yedek parçalar kapalı bir radyoyu yanınızda taşımak gibi bir şey” ifadelerini kullandı.

Haberde ayrıca uçak krizinin Türkiye-Rusya ilişkilerinin “ciddi bir biçimde” etkileneceği belirtildi.

Türkiye’nin, Suriye uçağının taşıdığı kargo ile ilgili istihbaratı nereden aldığı konusunda ABD ve NATO ön plana çıkarken, gazetede istihbaratın Rusya’nın içinden gelmiş olabileceğine dair bir iddia da ortaya atıldı.

Rossiyskaya Gazeta: “Olay uluslararası hukuka aykırı”
Rus hükümetinin resmi yayın organı Rossiyskaya Gazeta ise Türkiye hava sahasında meydana gelen olayın hükümetten yapılan açıklamaların aksine uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizdi.

Suriye uçağının 1944 Chicago Konvansiyonu'na ters düştüğü belirtilen haberde şu ifadeler yer aldı:

Uluslararası havacılık hukuku sivil uçakların transit uçuş sırasında inmeye mecbur edilmesini öngörmüyor. Bu tür uçuşlar zaten daha başlamadan hangi ülke üzeriden transit geçiş yapılacak ise önceden kararlaştırılıyor. Sivil yolcu uçağına bir kere transit geçiş izni vermiş olan ülke daha sonra görüş değiştirerek uçağa müdahale edemez. Uçakta bulunan Rus vatandaşı yolcular Türkiye'ye bu olayda mağdur edildikleri için tazminat davaları açabilir.

Rus dışişleri: “Sorularımıza hâlâ cevap gelmedi”
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada ise Ankara’ya zorla indirilen Suriye yolcu uçağıyla ilgili Ankara’ya yöneltilen sorulara hâlâ cevap verilmediği belirtildi.

Interfax ajansına kısa bir açıklama yaptığı belirtilen bir Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin, “Biz hâlâ olayla ilgili Ankara’dan yönelttiğimiz sorulara cevap verilmesini bekliyoruz. Suriye uçağında nasıl bir yüke el koyulduğu, böyle bir hava operasyonunun neden yapıldığı ve tüm detayları hakkında hiçbir açıklama gelmedi” dediği kaydedildi.