Kobanê'de çatışmalar kritik evrede: 'Tampon bölgeyi işgal sayarız'

Kobanê'de IŞİD'e karşı YPG'nin direnişi 17. gününe girerken çatışmalar dün gece güney cephesinde yoğunlaştı. IŞİD, kent merkezine gittikçe yaklaşırken, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim de "Tampon bölgeyi işgal sayarız" açıklaması yaptı.

(soL - Haber Merkezi) Kobanê'de 17 gündür YPG'nin IŞİD'e karşı verdiği savaşta dün gece en şiddetli saldırılardan biri yaşandı. Doğu ve batı olmak üzere çatışmalar 4 ayrı noktada sürerken saldırılar dün gece Güney cephesinde yoğunlaştı.

IŞİD, Kobanê kent merkezine gittikçe yaklaşırken, yalnızca cephelerde değil bölge halkının kent merkezinde de silahlandığı ve IŞİD'in kente girmesi halinde ölümüne karşılık verileceği öğrenildi.

Kobanê Kantonu Başbaşkanı Enver Müslim bu sabah Med Nuçe TV'ye yaptığı açıklamada, "İŞİD çeteleri Kobane'ye girmiş değil. Şehrin çevresinde şiddetli çatışmalar sürüyor. Güçlü bir halk direnişi var. Kanımızın son damlasına kadar direneceğiz" dedi. Kobanê'nin durumunun kötü olduğunu söyleyen Müslim, "17 günlük direnişin intikamını alıp, katliam yapmak istiyorlar. İçeride hazırlığımız var" diye konuştu.

'Davutoğlu doğru konuşsun'
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim de AKP'lilerin "tampon bölge" açıklamalarına karşılık, "Tampon bölgeyi işgal sayarız" dedi. Müslim, Davutoğlu'nun IŞİD'e yardımları reddetmesine karşılık, "Sınırdan geçişleri herkes biliyor. Sayın Davutoğlu tüm dünyanın gözleri önünde olan bir şeyi yalancı çıkaramaz. Onları doğru konuşmaya davet ediyoruz. Biz her zaman Türkiye’ye kardeşlik eli uzattık. Sınırın her iki tarafı da bizim halkımızdır. Herkesten önce sınır güvenliği bizi ilgilendiriyor. Ama kalkıp elimizi uzattığımız yerden kalkıp bükmek yakışmaz" açıklaması yaptı.

Dün de İMC TV'nin bölgeden canlı yayını esnasında IŞİD'çilerin Türkiye ile Suriye sınırı arasında köprü gören bir tüneli kullandığı, Türkiye'den Suriye'ye geçiş yaparken sınırdaki Türk askerlerinin hiçbir müdahalede bulunmadığı görülmüştü.

'Güney'de IŞİD vuruldu'
Öte yandan koalisyon güçlerinin Kobanê'nin güneyinde bulunan IŞİD mevzilerini vurduğu iddia edildi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SOHR) geçtiği bilgide, Kobanê'nin doğusunda ve güneyinde 36 saattir aralıksız süren çatışmalarda, koalisyon uçaklarının Kobanê'nin güneydoğusunda bulunan IŞİD mevzilerini vurduğunu kaydetti.