'Kobanê' saldırılarında ölü sayısı artıyor: 19 kişi hayatını kaybetti

IŞİD'in Kobanê'ye saldırılarına karşı birçok ilde yapılan eylemlerde polisin, Hizbullahçıların saldırıları ve bilinmeyen yerden açılan ateşler sonucu son bilgilere göre 18 kişi hayatını kaybetti. Diyarbakır'da 10 kişinin öldüğü belirtilirken, ölü ve yaralı sayısı henüz netleşmedi.

Güncelleme 23.17: Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağı, Cuma günü saat 06.00′a kadar uzatıldı.


Güncelleme 22.38: HDP İstanbul milletvekili Sabahat Tuncel Twitter hesabından, Esenyurt'ta Kobanê eylemlerine katılan ve ağır yaralı bir şekilde boş bir arazide bulunan gencin hastaneye kaldırıldığını, durumunun kritik olduğunu duyurdu.


Güncelleme 22.35: ANF'nin haberine göre, Erzurum'da düzenlenen Kobanê eyleminde, HDP İl Başkanı Nevzat Çavuş ağır yaralandı. Çavuş'un durumu ciddiyetini koruyor.


Güncelleme 19.59: Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 2 kişi silahla vurularak öldürülmüş halde bulundu.


Güncelleme 19.00: Kobanê eylemlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı 19'a yükseldi.


Güncelleme 16:13

Tarım Bakanı Mehdi Eker, "Diyarbakır'da 10 kişinin kurşunla öldüğünü biliyoruz. 30 civarında kişi de gözaltına alındı" şeklinde konuştu.

Güncelleme 16:10

Hakkari Üniversitesi'nde 13 Ekim'e kadar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde de eğitime 1 gün ara verildiği duyuruldu. Diyarbakır, Hakkari, Batman ve Van'da ilk, orta ve lise dengi okulları da 1 gün süreyle eğitime ara verildi.


Güncelleme 14:37

ANF'nin haberine göre, Siirt'te 17 yaşındaki Davud Nas isimli bir kişi polisin ateş açması sonucunda hayatını kaybetti. Nas'ın cenazesinin Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi.


Güncelleme 14:30

DİHA'ya göre, Diyarbakır’da 10, Mardin’de 3, Siirt’te 2, Van'da 1 ve Batman’da 1 kişi, çıkan çatışmada hayatını kaybederken. Muş’ta da 1 kişi, başına isabet eden gaz fişeğiyle hayatını kaybetti. Toplamda 18 kişi hayatını kaybetti.


Güncelleme 13:30

DİHA tarafından servis edilen görüntülerde Diyarbakır'da Hizbul-kontra üyelerinin halkın üzerine ateş açtığı görülüyor.

İşte o görüntüler:


Güncelleme 13:03

İzmir'de Kobanê'ye destek olmak ve IŞİD'i protesto etmek amacıyla yapılan oturma eylemleri ve yürüyüşler gece boyunca devam etti. Polisin eylemlerde gerçek mermi ile kafasından yaralandığı tespit edilen 38 yaşındaki Ekrem Kaçaroğlu (38), Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yoğun bakıma alındı.


Güncelleme 10:48

Son gelen bilgilere göre, Diyarbakır’da 8, Mardin’de 2, Siirt’te 2, Batman’da 1 kişi, çıkan çatışmalarda öldü. Muş’ta da 1 kişi, başına isabet eden gaz fişeğiyle hayatını kaybetti. Ölenlerin sayısı 14'e yükseldi.


Güncelleme 01:02

Hüda-Par Batman örgütüne ait olduğu belirtilen Twitter hesabından şu paylaşımlar yapılıyor:


Güncelleme 00:53

Kobanê'ye destek eylemleri sürerken ölüm haberleri gelmeye devam ediyor.

DİHA'nın geçtiği bilgilere göre, Diyarbakır'daki saldırılarda ölü ve yaralılara dair net bir sayı bulunmuyor.

Batman’daki gösterilerde vücuduna kurşun isabet eden 23 yaşındaki Emrah Demir, kaldırıldığı Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde Hüda-Par Dargeçit İlçe Başkanı Kadri Şengül tarafından silahla açılan ateş sonucunda yaralan 16 yaşındaki Sinan Toprak isimli çocuk ile 2 gençten Bilal Gezer Midyat Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yapılan müdahalelere rağmen iki genç de kurtarılamadı.

Van'da göğsüne kurşun isabet eden 55 yaşındaki Hamdi Caner kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Hakkari Yüksekova'da 12 yaşındaki Agit Bilici adlı çocuk, panzerin çarpması sonucu ağır yaralandı.


IŞİD'in Kobanê'ye dönük saldırılarına karşı Türkiye'nin dört bir yanında yapılan eylemlerde can kayıpları yaşandı.

Son bilgilere göre, polisin silahlı saldırıları sonucu Muş'un Varto ilçesi, Mardin Kızıltepe, Siirt'in Kurtalan ilçesi ile Diyarbakır'da 7 kişi yaşamını yitirdi, 2'si ağır olmak üzere 32 kişi yaralandı.

DİHA'nın haberine göre, Kobanê'ye yönelik IŞİD çetelerinin katliam girişimlerine karşı onlarca kentte protesto eylemi düzenleyenlere yapılan polis saldırılarıyla başlayan olaylar sürüyor.

Şu ana kadar Muş'un Varto ilçesinde Hakan Buksur yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı. Diyarbakır'da ise Mahmud Enez ve ismi öğrenilemeyen 1 kişi olmak üzere 2 kişi yaşamını yitirdi, 1'i gazeteci 10 kişi yaralandı.

AKP'li başkanın koruması ateş açtı
Siirt'in Kurtalan ilçesinde ise AKP'li Belediye Başkanı Navzat Karatay'a yakın korucular tarafından açılan ateş sonucu 17 yaşındaki Y.Ç. ile 35 yaşındaki Mehdi Erdoğan yaşamını yitirirken, 1'i ağır olmak üzere 13 kişi de yaralandı. Van'da ise polisin açtığı ateş sonucu 1 kişi ağır yaralandı.

Hizbullahçılar saldırdı
Diyarbakır'da yapılan eylemlere ise Hizbullahçılar saldırırken Hizbullah üyelerinin silahlı saldırısı sonucu 19 yaşındaki Süleyman Kale hayatını kaybetti.

Sokağa çıkma yasağı kararı alınan Mardin Kızıltepe'de ise 22 yaşındaki Kerem Karaaslan isimli bir genç, protestolar sırasında plakası belirlenemeyen bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybeti.