'Kızların okuması cemaatlere zarar veriyor'

Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan Türkan Saylan doktorlarından izin aldı. Kemoterapi tedavisi gören Saylan çıkışta yaptığı açıklamada artık bir görevi daha olduğunu belirterek "Bir iftira attılar onu temizleyeceğim" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan Türkan Saylan hastane çıkışında doktorlardan izin alarak konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Saylan "Darbelerin Türkiye'den neler götürdüğünü gördük yaşadık. Ama hiçbir zaman istemeyiz böyle bir şeyi. Ama bunun bize kadar uzanması, belli basının iftirasıyla bugüne geldik. Ama bu balon patladı. Avrupa insan hakları'na kadar çıkacağız. Bütün dünya duymuş. Elimizden geleni yapacağız. Bunların hepsi sizler için. Giderken daha namuslu bir dünya bırakmak istiyoruz" dedi.

Saylan bir kız çocuğunun okumaya başlayıpta 12/14 yaşında evlenmediğinde cemaatlere zarar verdiğine vurgu yapıp "Her devrimin bir karşı devrimi olduğu gibi, cumhuriyet kurulduğundan beri cumhuriyetten zorluk görenler, hacılar hocalar, birden bire bir disiplinli rejime geçiliyor. Burada bir çok kişi mutlu oluyor ama birçok kişide kızıyor bu işe. Nefret ediyor bu sistemden" dedi. Saylan dinlerin bugün saptırılmış bir şekilde olduğunu vurgulayarak "Her kafadan bir ses çıkıyor. Özellikle insanların hayatlarını ruhlarını bedenlerini almaya çalışıyorlar. Bu haksızlığı çocuklara yapmamamız lazım. Bunların hepsi eğitimle sağlanır. Eğitim de yozlaştı. Ama onun da zamanı gelecek" ifadelerini kullandı.

Saylan açıklamasında "Hakkari'deki çocuklar, benim çocuğum, öğretmensiz kursuz kalmamalı. Yani bugün Van'daki üniversitede ekmek arası patatesle yaşayan çocuklar var. Bayılıyorlar açlıktan. 7 kardeşseler, sabahçılar öğrenciler birbirlerinin ayakkabıların giyiyorlar. Ellerinde tezekler, öğretmenler sobayı yakıyor. Yani böyle bir durum varken, fırsat eşitliği var, bu büyük bir haksızlık. Aynı şey teşvik yasası'nda da var. Bunu engellemek de bizim elimizde. Aslında yapanlarda rahatsız olmuştur. Yanlış yaptık dedirttiğimizi zannediyorum. Umarım onlar da bunu anlarlar. Ben ötekilerde çıkana kadar hala bekliyorum ve hep sordukları burs. Bir de Milliyet Gazetesi'nin Aydın Doğan'ı da katmışlar, Tijen'i de almışlar. Neymiş biz çocukları alıp dağa gönderiyormuşuz, asimile ediyormuşuz. Bunlar beni hiç ırgalamaz. Arkadaşlarım serbest kaldı diye çok sevindim" dedi.