Kızamık salgını muamması: 600 vaka var ama açıklama yok!

Türkiye’de kızamık vakaları tekrar görülmeye başladı. Sağlık Bakanlığı ise, henüz bir salgın olduğunu doğrulamadı.

Son aylarda artan ve pek çok ilde görülmeye başlanan kızamık vakaları, salgın şüphesini akıllara getiriyor. Henüz resmi olarak açıklanmamakla birlikte, 600 civarında kızamık vakasına rastlanıldığı belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı ise, henüz salgınla ilgili bir açıklama yapmadı.

Geçtiğimiz hafta Türk Tabipler Birliği tarafından konuyla ilgili bir basın açıklaması düzenlenerek, “Sağlık Bakanlığı’ndan (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) konu ile ilgili sağlıkçıları ve vatandaşları tatmin edici bir açıklama bekliyoruz” denildi. Kızamık vakalarının artışı sürecinin, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlık ve sosyal güvenlik alanında yarattığı tahribatın etkilerini görmek açısından da bir veri sunduğunu söyleyen TTB, Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama beklediklerini, kızamıkla mücadele konusunda da sorumluluk almaya hazır olduklarını dile getirdi.

80-91 arası doğanlar dikkat
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Raika Durusoy, kızamık teşhisi konmuş, İzmir’de bilinen 5 vaka olduğunu, Türkiye genelinde de 42 ilde görüldüğünü belirtti. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’ne Sağlık Bakanlığı’nın bir bilgi notu gönderdiğini de paylaşan Durusoy, vakaların 1980-1991 yılları arasında doğanlarda daha sık görüldüğünü hatırlattı. Bu yıllarda tek doz yapılan aşıların koruyuculuğunun daha az olduğunu söyleyen Durusoy, hastalığın hızlı yayıldığını, vakayla aynı ortamda bulunanların da aşı olması gerektiğini belirtti. İlk 72 saat içerisinde aşılanma halinde hastalığın ortadan kalktığını söyleyen Durusoy, önlem alındığı ve zamanında tedavi edildiği takdirde, mücadele edilebilecek bir hastalık olduğunu da dile getirdi.

“Salgın yok”
Öte yandan Aralık ayında Sağlık Bakanlığı bir açıklama yapılarak, “Ülkemiz bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri sebebiyle yurt dışı kaynaklı virüs riski altındadır. Ülkemizde 10 Aralık 2012 tarihi itibarıyla başta İstanbul olmak üzere toplam 101 yurt dışı kaynaklı kızamık vakası görülmüştür. Vakaların tamamı iyileşmiştir” denilmişti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, Türkiye'de salgın olmadığını, görülen vakaların yurt dışından gelenlerden kaynaklandığını belirtmişti.

Nezleyle benzer belirtileri gösteren kızamıkta, hasta ilk 4 gün kendini halsiz hissediyor. Artan ateşle birlikte öksürük başlıyor ve ardından ciltteki döküntüler oluşuyor. Kızamık, erişkinlerde görüldüğünde, tedavi edilmesi ve atlatılması zor bir hastalık.

(soL-İzmir)