Kilis'te ÖSO bayraklı muhtar seçimi!

Kilis'te 13 bin mülteciyi barındıran Öncüpınar kampında, mahalle muhtarlığı seçimleri yapılacak. Yarın saat 9.00'da başlayacak olan seçim öncesi kampta ÖSO bayrakları dikkat çekti.

Suriyeli mültecilerin yerleştirildiği Öncüpınar kampı Türkiye içerisinde yerel yönetimini oluşturmaya hazırlanıyor. 6 mahalleden oluşan ve 13 bin Suriyelinin barındığı kentte her mahalle için bir muhtar ve 2'şer aza seçilecek. Seçimde, 6 mahalle muhtarlığı için 3'ü kadın 1'i engelli 20 muhtar adayı, ve 40 aza adayı bulunuyor.

18 yaş üzerindeki Suriyeliler, yarın mahallelerde kurulan sandıklarda oylarını kullanacak. Yarın saat 09.00'da başlayacak olan oy verme işlemi saat 16.00'a kadar sürecek. Seçim sonucunda muhtar ve azalar ayrıca 18 kişilik idari meclisi oluşturacak. İdari meclis kendi aralarında da seçim yapıp başkan ve 5 kişilik yönetim kurulu kuracak.

Kampta Türk ve ÖSO bayrağı
Kamp'ta seçimler Türkiye'nin genelindeki bayrak şovlarına benzer görüntülere sahne oldu. Seçim hazırlıkları sürerken, kapın çehresi de bayraklar ile değiştirildi. Türk bayraklarının yanısıra ÖSO bayraklarının asılması dikkat çekti.

Neye göre muhtar?
Muhtarlar ve idari meclisin, kampın Türk yetkilileri ile Suriyeli sığınmacılar arasında 'köprü' görevi üstleneceği bildirildi. Sadece mülteci statüsündeki Suriyelilerin seçtiği "muhtarların" hukuki statüsü ise belirsizliğini koruyor. Muhtarların yine hangi yetkiler ve görevler ile donatıldığı, hangi kanunların kamplarda hüküm sürdüğü de seçimlerle beraber akla gelen sorular arasında yer alıyor.

( soL- Haber Merkezi)