Kılık kıyafet yönetmeliğinde değişiklik: İlköğretimde türban artık serbest

MEB’e bağlı okullarda yürürlüğe konulan yeni kılık kıyafet yönetmeliğiyle türban ilköğretime kadar girecek. İmam hatip ortaokul ve liselerinde kız öğrenciler bütün derslere türbanla girebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine ilişkin yönetmeliğin yürürlüğe konmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.

Yeni yönetmelikle ilkokul, ortaokul ve liselerde belirli sınırlamalar dışında kılık ve kıyafet serbest bırakılacak. Öğrenciler okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. MEB’e bağlı özel kurumlarda ise öğrenci velilerinin yüzde 60’ının kabul etmesi durumunda yönetmelikte belirtilen sınırlara uyulması koşuluyla okul yönetimleri okul kıyafeti belirleyebilecek.

10 yaşındaki kız öğrencilere türban
Yeni yönetmeliğe göre ortaokul ve liselerde seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerine giren kız öğrenciler başlarını “isteğe bağlı” olarak örtebilecek. Böylelikle 10 yaşındaki kız çocuklarının okullarda aile baskısı ile örtünmelerinin önü açılmış oldu. 4+4+4 düzenlemesinin yasalaşması sonrası dini içerikli seçmeli dersler nedeniyle ortaokullara türbanın girip girmeyeceği tartışma konusuydu.

İmam hatiplerde tüm derslerde türban takılabilecek
Yeni yönetmelikle bundan sonra kız öğrenciler imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında dini içerikli derslerle sınırlı kalmaksızın tüm derslerde başlarını örtebilmelerinin de önü açılmış oldu.

MEB “sadece Kur’an derslerinde örtünülecek” demişti
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4+4+4’ün Meclis’te onaylanması sonrası yayınladığı kitapçıkta imam hatip okullarında okuyan öğrencilerin sadece Kur'an-ı Kerim dersinde istemeleri durumunda başlarını örtebilecekleri belirtilmekteydi. Yürürlükten kaldırılan eski yönetmelikte de imam hatipler için aynı durum söz konusuydu.

Ancak okulların açılmasından itibaren çocuklarını imam hatip ortaokullarına kaydeden bazı ailelerin sadece Kur’an derslerinde değil, bütün derslere türbanla girilmesini istedikleri görülmüştü. Çok sayıda imam hatip okulunda yönetmelik çıkmadan türban fiilen serbest hale gelirken, az sayıda imam hatip yöneticisinin eski yönetmeliği uygulamak istemesi üzerine gericiler bu duruma yoğun tepki göstermişti.

AKP gericilerin çağrılarını cevapsız bırakmadı
Yönetmelikte okullarda türbanın kapsamının MEB’in Haziran ayında yayınladığı kitapçıkta belirttiği sınırların fazlaca ötesine geçmiş olması, eğitimin dincileşmesinde tabandan gelen taleplerin AKP iktidarı tarafından gözardı edilmediğini göstermekte.

Geçtiğimiz yıllarda bazı velilerin ilkokula giden kız çocuklarını okula türbanla sokmaya çalıştıkları ya da bazı gerici kuruluşların öğrenci velilerine kızlarını okullara türbanla göndermeleri çağrısında bulundukları göz önünde bulundurulduğunda, gericilerin eğitim alanındaki baskısının süreceği düşünülmekte.

Kıyafette sınırlamalar dikkat çekiyor
Yeni yönetmelikteki kılık kıyafet sınırlamalarına göre öğrencilerin “vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek” giyemeyecekleri belirtilmekte. Son yıllarda kız öğrencilerin etek boyları gibi konularda gerici okul yönetimlerinin yaptığı baskılar göz önünde bulundurulduğunda bu tarz baskıların daha da artacağı düşünülmekte.

Türban serbestken siyasal sembol nasıl yasak oluyor?
Bir diğer kısıtlamaya göre ise öğrenciler “siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyaller”le okula gelemeyecekler. Oysa yeni yönetmelikle siyasal İslam’ı simgeleyen türbanın okullarda serbest bırakılması göz önüne alındığında, söz konusu yasakların siyasal semboller için değil ilerici siyasal semboller için uygulanacağı görülmekte.

(soL - Haber Merkezi)