Kılıçdaroğlu:'Gülen Cemaatinin siyasete karıştığına dair elimizde veri yok

Kemal Kılıçdaroğlu, Enver Aysever'in sunduğu Aykırı Sorular programında cemaat- siyaset ilişkisi hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.' 'Cemaatler siyasete karışmamalı' şeklinde konuşan Kılıçdaroğlu'nun bir sonraki cümlesi 'Gülen cemaatinin siyasete karıştığına dair elimizde veri yok.' şeklinde oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Enver Aysever'in sunduğu Aykırı Sorular programında 'Yeni CHP', tutuklu milletvekillerin durumu, cemaat- siyaset ilişkisi, Diyanet'in durumu, piyasa ekonomisi alanlarında görüş bildirdi.

Kılıçdaroğlu Cemaat ve siyaset konusunda 'Cemaatler siyasete karışmamalı' derken ardından 'Gülen cemaatinin siyasete karıştığına dair elimizde veri yok' dedi.

"Gülen Cemaatinin siyasete karıştığına dair elimizde veri yok"
Kılıçdaroğlu'nun konuyla ilgili değerlendirmesi "Cami avlusunda miting düzenlenmez, günahtır. Bu terbiyeyi Mustafa Kemal Atatürk'ten aldık biz. Biz eğer bu ülkede gerçek anlamda bütünlüğü sağlamak istiyorsak, inançları siyasete alet etmememiz lazım. Cemaatler siyasete karışmamalı. Gülen cemaatinin siyasete karıştığına dair elimizde veri yok" şeklinde oldu.

"Piyasa ekonomisini ve özel sektörü reddetmiyoruz"
Kılıçdaroğlu konuşmalarında özel sektör ve piyasa ekonomisini desteklediklerini de şöyle ifade etti: "Zenginleşmemiz lazım. Üretmemiz lazım. Üretmemiz için yeni anlayışları egemen kılmamız lazım. Dünya yeni bir çağın eşiğinde. İnsanoğlunun beyni dünyanın en güzel maddelerinden birisidir. Biz insanın doğasında varolan sorgulamayı eğitimle yok etmeye çalışıyoruz. Tam tersini yapmamız gerekirken farklı şeyler yapıyoruz. Yeniden yola çıkmamız lazım. Piyasa ekonomisini reddetmiyoruz. Özel sektörü de reddetmedik biz."

"Rahmetli Atatürk hep inançlara saygılı olmuştur"
"Rahmetli Atatürk hep inançlara saygılı olmuştur. Kendi cebinden parasını ödeyerek cami onartmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı kurmuştur. Bizim bugün geldiğimiz noktada dini siyasete alet etmiyoruz. Çünkü inanç siyasetin konusu değildir. Ona birisinin müdahale etmesi mümkün değildir. Dinimize göre de mümkün değildir. Kişler bir araya gelirler kendi ibadetlerini yerine getirebilirler. Bunun adı cemaat olabilir. O inançlara saygı duyarız. Bu ülkede laiklik olduğu için inançlar arasında çatışma yok."

CHP'nin son kongresi ile ilgili basına yansıyan yorumlar, partinin sol bir söylem tutturma gayretinde olduğu yönünde idi. Kılıçdaroğlu'nun kongre sonrası açıklamaları ile basına yansıyan bu "sol imajı" dengeleme gayretinde olduğunu görülüyor.