Kılıçdaroğlu Gülen cemaati temsilcileriyle buluştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fethullah Gülen cemaatinin ABD'deki temsilcileriyle kahvaltıda buluştu. CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ise onursal başkanlığını Fethullah Gülen’in yaptığı Rumi Forum'da bir toplantıya katılarak soruları yanıtladı.

(soL - Haber Merkezi) CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçimler öncesi ABD'de temaslarını sürdürüyor. Ziyaretler öncesinde merak edilen "Gülen cemaati ile görüşülecek mi" sorusu önceki gün yanıtını bulurken, Kılıçdaroğlu cemaat temsilcileriyle kahvaltıda buluştu.

'Doğru ve kucaklayıcı tavır'
Görüşmeye ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, “Bunun doğru bir tavır, kucaklayıcı, birleştirici bir tavır olduğunu kabullenmemiz lazım. Yani bir kısım vatandaşları ‘Sen kötü düşünüyorsun’ diye dışlayarak gittiğimiz takdirde, bu olmaz” dedi. Loğoğlu, kahvaltının ilkesel bir duruşu temsil ettiğini söyledi.

Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın haberine göre, Loğoğlu, cemaatle kahvaltı sonrası oluşan tepkiler için şunları söyledi: “Kahvaltı konusunda değişik çevrelerin rahatsızlık duyacağı muhakkak. Bunu biz kimseden gizlemedik. Bunun yapılacağını açıkça söyledik. Gittiğimiz yer, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da kurumu. Faaliyetleri hakkında farklı değerlendirmeleriniz olabilir. CHP, herkesin partisiyse, biz bütün vatandaşlarımıza erişmek ve ulaşmak durumundayız. Onun için nasıl diğer Türk kuruluşlarıyla görüşüyorsak, bunlarla da görüştük. Bu ilkesel bir duruş.”

Bir toplantı daha
Kılıçdaroğlu'nun buluşmasının dışında CHP, Gülen cemaati ile bir buluşma daha gerçekleştirdi. CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Dışişleri Bakanlığı görüşmesi öncesi Başkentte bulunan ve Cemaatin en önemli ve eski kurumlarından olan Rumi Forum’da kapalı bir toplantıya katılarak, Türkiye’nin iç ve dış politikası hakkında konuşma yaptı.

Vatan'dan İlhan Tanır'ın haberine göre, onursal başkanlığını bizzat Fethullah Gülen’in yaptığı kurumda gerçekleşen toplantıya 25 kadar Washingtonlu katıldı. Katılımcıların çok büyük bir çoğunluğu Amerikalılardı, birkaçı ise Türk. Katılımcılar Türkiye’yi yakından takip eden uzmanlar ve Türkiye ile yakından ilgilinen dinleyici kitlesinden oluştu.

Toplantı bir saat kadar sürerken, Erdemir’e gelen bir soru özellikle dikkat çekiciydi. Gözlemcilerin bir tanesi, 'Türkiye’de yaklaşan seçimler öncesi yeni ittifakların kurulma ihtimallerini' değerlendirmesini istedi Erdemir’den.

Erdemir ise, Türkiye’de AKP’ye angaje olmuş dindar kesimin olduğunu ve bu kesimin AKP'den başka bir yere gitmeyeceğini söyledi. Diğer taraftan, CHP ve muhalefete yakın duran laik ve Batıcı bir kesimin de olduğunu ama aynı zamanda, bu kesimler dışında, 'AKP’ye angaje olmamış, oldukça ciddi büyüklükte mütedeyyin bir kesim' in bulunduğunu söyledi ve bu kesimin 'orta sınıf ve iktidardan bağımsız' olarak tanımlanabileceğini, 'dış dünyaya açık' bir profile sahip olduğunu ifade etti.

Erdemir, Gülen Camiasına yakın kurumda yaptığı konuşmasında 'CHP’nin özgürlükleri temsil eden bir parti olarak, bu bağımsız ve müteddeyyin kesimin oyuna talip' olduğunun altını çizdi ve bunun için bir çalıştıklarını ve gayret içinde olduklarını anlattı.