Kılıçdaroğlu bu kez İstanbul sınavında

Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı, dün gayrıresmi olarak açıklandı. Yolsuzluk dosyaları uğraşısı ile ünlenen Kılıçdaroğlu'nun, Kadir Topbaş'ı ve AKP'yi üzeceği düşünülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Aday belirleme sürecinin uzadığı ve seçim çalışmasında zaman yitirildiği değerlendirmelerine rağmen, belirlenecek ismin zaman kaybını telafi etme gücüne sahip olduğunu hesapladığı düşünülen CHP yönetimi ve Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı adaylığı kararını sonunda aldı. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı, bugün CHP Parti Meclisi toplantısı öncesi resmi olarak açıklanacak.

Bilindiği gibi, Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı olarak daha yararlı olduğu ve İstanbul adaylığını istemediği, ancak parti yönetimi görev verirse kabul edeceği yönünde mesajlar veriyordu. CHP'nin yakın tarihte gerçekleştirdiği, üyelerinde olduğu kadar seçmen tabanında da ciddi tepkilere yol açan "çarşaf açılımı"nın mimarlarından, partinin İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de İBB Başkanlığı adaylığı konusunda tartışmaların yürütüldüğü bir diğer isimdi. Basına sızdırılan haberlere göre, İstanbul konusunda yaptırılan son anketin de etkisiyle, dün yapılan aday belirleme toplantısında Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu kararını aldı.

Kılıçdaroğlu CHP'de sevinç, AKP'de kaygı uyandırdı
Yakın zamana kadar yapılan değerlendirmelerde, kimileri tarafından CHP'nin İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, kimilerine göre de Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal'ı koltuğundan edecek siyasiler olarak görüldü ve bu iki isimden herhangi birinin İstanbul adayı yapılması halinde, olası parti liderliklerinin önünün Baykal tarafından kesilmiş olacağı ifade edildi.

Söylentilere rağmen, Kılıçdaroğlu'nun CHP tabanında heyecan yaratan adaylığı, AKP cephesinde sessizliğe neden oldu. 29 Mart 2009 tarihli yerel seçimlere dek, AKP'nin mevcut İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın başına gelebileceklere ve İstanbul'da yaşanması muhtemel oy kaybını engellemeye yönelik strateji belirlemeye çalıştığı tahmin ediliyor.

CHP'nin, İstanbul'da Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere, belediye başkanlığı adaylarını anket sonuçlarına göre belirlemesi ise, kimilerince dünya sosyal demokrasi tarihine geçecek ilginç bir deney olarak adlandırıldı.

Herkesin bir anketi vardı
Belediye başkan adaylarını kamuoyu araştırmalarıyla belirleme devrini açan AKP'yi CHP de izledi ve Odak Araştırma Şirketi'yle anlaşan CHP yönetimi, İBB adayının belirlenmesi için anket yaptırdı. İstanbul'da iki gün boyunca telefonla yapılan ankete göre, oyunu CHP'ye vereceğini söyleyen seçmenlerin büyük bir bölümünün tercihi Kemal Kılıçdaroğlu yönünde oldu. Son bir anketin sonucu da, yine, aday adaylıkları yoklanan Gürsel Tekin ve Kemal Derviş'i geride bırakan Kemal Kılıçdaroğlu'na işaret etti.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in İstanbul'da faaliyet gösteren bir şirket için yabancı bir araştırma şirketi tarafından yapıldığı ve Aralık ayı ortasında 12 bin seçmen ile yüz yüze görüşüldüğünü belirttiği bir anketin sonucu, Kılıçdaroğlu ismi açıklanmazdan evvel, İstanbul'da AKP'nin yüzde 39, CHP'nin ise yüzde 30 oranında oy potansiyeline sahip olduğunu gösterdi.

Kemal Kılıçdaroğlu ismi anılan en güçlü aday olduğu için, çoğu gazetenin ve TV kanalının da anket düzenlemesine vesile oldu. Hürriyet gazetesi, Kılıçdaroğlu'nun kesinleşen adaylığına ilişkin haberinde, yaklaşık 126 bin "tık"la "büyük bir katılım" olduğunu belirttiği anketinde, açık arayla Kılıçdaroğlu'nun tercih edildiğini dün okurlarına duyurdu.

Kılıçdaroğlu İstanbul'da CHP'ye yüzde 22 artış kazandırıyormuş
Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin, 8-12 Ocak 2009 tarihleri arasında, 2 bin 43 kişiyle telefon yoluyla gerçekleştirdiği "İstanbul Yerel Seçimler 2009" adlı araştırması da ilginç sonuçlar sundu...

İBB için oy verecekleri parti sorulduğunda katılımcıların yüzde 28'i AKP'nin adayı derken, CHP'nin adayına oy vereceklerin oranı yüzde 15'te kaldı. Ancak, "eğer Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul'da CHP'den aday olursa, tercihiniz ne olur?" sorusuna verilen yanıtlarla, CHP'nin oyunun birdenbire yüzde 37'ye yükseldiği görüldü.

AKP'ye oy vermeyi düşünenlerin yüzde 18'inin, MHP'ye oy vermeyi düşünenlerin yüzde 48'inin ve DSP'ye oy vermeyi düşünenlerin yüzde 53'ünün, Kemal Kılıçdaroğlu İBB adayı olursa CHP'ye oy verme eğilimlerinin arttığı saptandı.

Konsensus'un iki aşamalı araştırmasının sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu faktörü öncesi yüzde 28 ile İstanbul'u almaya aday olan AKP, Kılıçdaroğlu'nun uğrattığı kayıpla toplamda yüzde 23'e gerileyerek, İBB'yi CHP'ye kaptırmış görünüyor.

Kılıçdaroğlu ve CHP karşısında "AKP Basın Bürosu" nasıl çalışıyor
AKP yanlısı basın ise Konsensus adlı şirketin söz konusu araştırmasını, alışıldığı üzere, araştırmayı yapan şirkete veya araştırma yöntemi ve sonucuna değil de, araştırma sonuçlarını yayınlayan basın organlarına "CHP Basın Bürosu gibi çalışıyor" vurgusuyla haber konusu yaptı.

Yeni Şafak gazetesinin dün verdiği bir haber, seçim yarışının anket savaşlarına dönüştüğüne iyi bir örnek... Kamuoyu nezdindeki popülaritesi yüzünden doğrudan Kemal Kılıçdaroğlu ismine yüklenemeyen ve dolaylı propaganda yapmayı tercih ederek haberine "Seçmenin siyasi tercihi değişmedi" başlığı atan Yeni Şafak, GENAR Araştırma Şirketi tarafından yapılan bir anketin sonuçlarını bildirdi.

GENAR'ın sahibi, AKP'nin 29 Mart yerel seçimleri için İstanbul Esenler'de belediye başkan adayı gösterdiği Tevfik Göksu... Göksu, aynı zamanda AKP'nin Adıyaman milletvekillerinden Mahmut Göksu'nun kardeşi...

"1991-2000 arasında aktif siyasetin içindeydim. Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nin en alt kademelerinden il başkan yardımcılığına kadar çok farklı kademelerinde görev yaptım. Gençlik Başkanlığı, Marmara Bölge Başkanlığı, İl Başkan Yardımcılığı, Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanlığı... Ben Sayın Başbakanımızın Gençlik Kolları Başkanlığı'nı yaptım. İstanbul'da birçok seçim kampanyası yürüttüm" diyen Tevfik Göksu'nun sahibi olduğu GENAR'ın araştırması, 9-19 Ocak tarihleri arasında yapıldı ve "22 Temmuz seçimlerinden bu yana halkın siyasi tercihinde ciddi bir değişiklik olmadığını" tam zamanında "ortaya çıkardı".

Yeni Şafak, Kılıçdaroğlu ismi basına yansır yansımaz girdiği haberde, araştırmaya katılanların yüzde 45,3'ünün AKP'ye, yüzde 21,4'ünün CHP'ye, yüzde 13,7'sinin ise MHP'ye oy vereceğini, iktidar ve bazı muhalefet partilerinin son üç aylık performansları konusunda katılımcıların yüzde 57,6'sının AKP'nin hükümetteki performansını başarılı bulduğunu, CHP'nin ana muhalefet performansını başarılı bulanların oranının yüzde 29,3 olduğunu ve CHP'nin "başörtüsü açılımı"nı katılımcıların sadece yüzde 35,8'i olumlu bulurken yüzde 64,2'sinin olumsuz değerlendirdiğini yazdı.