Kıbrıs'ta din lazım

KKTC Başbakanı'ndan beklenen açıklama geldi. Soyer, Türkiye'ye kuran kursuna yollanan 400 çocuk olayının ülkenin "din ihtiyacı"na işaret ettiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Kıbrıs'ta yayınlanan Kıbrıs Gazetesi'ne ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Türkiye'deki "dini eğitim" organizasyonuna da değindi. 400 Kıbrıs'lı çocuğun Türkiye'deki Kuran kurslarına KKTC makamlarının bilgisi dışında götürülmesi olayının bir "eksiklik"ten kaynaklandığını savunan Başbakan Soyer, din konusunda ülkede bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Özgürlükçü Başbakan
Başbakan Ferdi Sabit Soyer, bir yandan Kuran kurslarının yasallaştırıldığına ve imam hatip lisesi için bina tahsis edildiğine ilişkin gazete haberlerini "uyduruk" diyerek eleştirirken, öte yandan okullardaki din derslerine rağmen başka türden bir dini eğitime ihtiyaç duyanlara, okul ve cami dışındaki yollarla da cevap verilmesi gerektiğini savundu.

"Ülkede bir ihtiyaç var. Bazı insanlar, nasıl yaz tatilinde çocuklarına tenis kursu aldırmak ister, bazı insanlar da inançları gereği, çocuğuna din kursu aldırmak isteyebilir. Ben, hiçbir yasağın, hiçbir hadiseyi durdurabileceğine inanmıyorum" diyen Soyer, kendisinin "yasaklama"dan yana olmadığını vurguladı ve Kuran kurslarının yasallaştırılacağının sinyalini verdi.

Maksat "bağnazlık gelişmesin..."
Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye'de düzenlediği Kuran kursundan duyduğu rahatsızlığı dile getiren Başbakan Soyer, konudan Türk Büyükelçiliği'nin haberi olmadığını iddia etti. "Küçücük çocukların camilere götürülüp hurafelerle doldurulmasından herkes rahatsızlık duyar" diyen Soyer, "kontrol dışı mekanizmaların devreye girmemesi ve bağnazlığın gelişmemesi için", eksiklik olduğunu iddia ettiği "dini eğitim" konusunda girişimlerde bulunacaklarına işaret etti.

Başbakan Soyer, "Laik ve demokratik kültürü sarsmayacak ve gizli örgütlenmelerle insanların bu ihtiyaçlarını istismar etmeyecek noktalara nasıl cevap vereceğimize bakmak gerek" dedi.

Kıbrıs'lı öğretmenler Kuran kurslarına karşı
Bilindiği gibi KKTC'de geçen sene de Kuran kursları gündeme gelmiş, hükümet bu konuda Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası'nın (KTÖS) ciddi muhalefetiyle karşılaşmıştı. KTÖS, çocuklara okullarda, cami ve mescitlerde Kuran kursu verilmesine karşı çıkmış ve bu konuda eylemler düzenlemişti. KTÖS'lü öğretmenler kaçak Kuran Kursu verildiği tespit edilen bir mescide de baskın yapılmasını sağlamışlardı.