Kemal Okuyan yazdı: Marx Cumhuriyetçiydi!

"Cumhuriyetçi Parti’nin 1860’lardaki mücadelesine “yerin dibine girsin” denilebilir mi? Marx dememiş. Daha sonra neler olacağını öngörmediğinden değil. Tarihin mantığına inandığı için! Eşsiz bir aydın, sıkı bir ihtilalci olduğu için!"

Marx Cumhuriyetçiydi!

Marx’ın ABD’deki Cumhuriyetçilerin destekçisi olduğunu bilir misiniz?

Bush’un partisinin yani… Hani, bir kısım aklı evvellerin, bizim ve oraların yetmez ama evetçilerinin başlangıçta aşık olduğu Barack Obama’nın lideri olduğu Demokrat Parti’nin rakibi parti!

Şaşırdınız mı?

Demokrat Parti’yi daha solda bilir, Cumhuriyetçilerin sağcı olduğunu mu sanırdınız? Yanılıyorsunuz. Cumhuriyetçi Parti sağcı evet. Ama Demokrat Parti solda değil, o da sağcı. İkisi de ABD emperyalizminin, dev tröstlerin çıkarlarını temsil ediyorlar. Çok uzun süredir. Ama 1860’larda işler biraz karışık. 1854 yılında kurulan Cumhuriyetçi Parti, dönemin koşullarında, “ilerici” bir misyonla kuruluyor, bir devrim partisi denebilir ona. Karşısındaki Demokratlar ise, gerici, hatta karşıdevrimci bir oluşum. Kavga, köleciliğin yasaklanması için uğraş verenlerle, köle emeğinin meşrulaşmasını isteyenler arasında.

Abraham Lincoln, Cumhuriyetçi Parti’nin lideri, kuzey eyaletlerini arkasına alarak güneydeki köleci zihniyetin karşısına dikiliyor. Başkan seçiliyor, ardından “kölecilik isteriz” diyerek kendi birliklerini kuran güneyle savaşa tutuşuyor, sonunda kazanıyor. Amerikan İç Savaşı bu! Sekiz yıl süren (1775-1783) Bağımsızlık Savaşı’ndan sonra ABD tarihinin bir diğer ilerici sayfası. Birinde Washington, diğerinde Lincoln “bizim” tarafa liderlik ediyor.

Bütün bu mücadelelerden sonra ABD’de “emek özgürleşiyor”, açgözlü kapitalistler tarafından “özgürce” sömürülmeye açık hale geliyorlar. Benzersiz bir endüstrileşme yaşanıyor ve bir süre sonra artık İngiltere’nin tahtına talip emperyalist bir ülke haline geliyor Birleşik Devletler.

20. yüzyılda ve bugün insanlığı derin acılara sürükleyen İmparatorluk böyle ortaya çıkıyor! Şimdi… Bu barbarlık nedeniyle Washington ve Lincoln’e küfretmek, onların tarihsel değerini sıfırlamak olur mu? İnsanlığın tanık olduğu en alçak siyasetçilerden Senatör McCarthy, baba ve oğul Bush, Reagan bu partiden diye, Cumhuriyetçi Parti’nin 1860’lardaki mücadelesine “yerin dibine girsin” denilebilir mi? Marx dememiş. Daha sonra neler olacağını öngörmediğinden değil. Tarihin mantığına inandığı için! Eşsiz bir aydın, sıkı bir ihtilalci olduğu için! Mektup yazmış. Abraham Lincoln’e. 1864’te yeniden Başkan seçilmesini kutlamış. “Avrupalı emekçi kitlelerin yıldızlı bayrakta kendi kaderlerini gördüğü”nü belirtmiş. Lincoln’e, “işçi sınıfının evladı” sıfatını lâyık görerek! Kimbilir belki belki resminin 100 hatta, 500, 1000 dolarlarda değil de 5 doların üzerine kondurulması da bu nedenledir!

29 Ekim 1923’ten bize ne diyen solculara hatırlatılır!