KCK basın davasında 'tahliye' yok 'kırmızı bülten' var

Aralarında gazetecilerin de bulunduğu 20'si tutuklu 46 sanığın yargılandığı KCK Basın davasının 25'inci duruşması başladı. Bugünkü duruşmada kalan son 5 sanığın savunmasının da tamamlanmasıyla davada mütalaa aşamasına geçilecek.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi dışında oluşturulan yeni mahkeme binası içerisinde yer alan büyük salonda görülen duruşmaya 20'si tutuklu 25 tutuksuz sanık katıldı. Duruşmada Adalet Komisyonu listesinden seçilen 1 tercümanda hazır bulundu. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmada sanıklar, savunmalarını Kürtçe yapıyor.

Radikal'den Fatih Yağmur'un haberine göre, tercüman aracılığıyla savunma yapan tutuksuz sanık Hamza Sümel, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan iddianame hakkında savunma yaptıklarını ileri sürdü. Sümel savunmasında, iddianamede gösterilen delillerin reklam çalışmaları olduğunu ve dosyaya çok sayıdaki çalışmalardan sadece BDP ile ilgili yapılan çalışmaların konulduğunu belirtti.

Sanık Sümel'in savunmasını yaptığı sırada yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle duruşma salonunu aydınlatan lambalar söndü. Mahkeme Başkanı Ali Alçık, ''Kayıtlarda sıkıntı yok. Savunmanızı yapmaya devam edebilirsiniz'' dedi. Ancak sanık Sümel, karanlıkta yazılı savunmasını okuyamadığını belirtti. Bunun üzerine duruşmaya 15 dakika kadar ara verildi. Yaklaşık 15 dakika aradan sonra savunmasına devam eden Sümel, ''Bilgisayarlarda ele geçirilen çalışmalarda valilik ve kaymakamlıklarında çalışmaları bulunuyordu. Sadece BDP'nin ve muhalif basının çalışmaları iddianameye konuşmuştur. Bu çalışmaların tümü BDP'nin ve belediyelerin çalışmalarıdır. Suçlanacak birşey yok Bu yapılan çalışmaların hepsinin faturası da kesilmiştir'' dedi. Duruşma Sümel'in savunmasını yapmasıyla devam ediyor. Duruşmaya saat 15.00'e kadar sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam edilecek. Mahkeme heyeti, alınacak taleplere ilişkin değerlendirme yapmak ve 'ara karar' vermek üzere duruşmaya ara verecek. Sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından ise davada önümüzdeki süreçte savcının esasa ilişkin görüşünü açıklaması bekleniyor.

Avukatların tahliye taleplerini alan mahkeme heyeti, duruşma savcısı İsmail Işık'a da taleplere ilişkin görüşünü sordu. Duruşma savcısı Işık, delil durumu ve sanıkların kaçma şüphesinin bulunduğunu belirtti. Işık, bu durumda adli tedbir kontrollerinin yetersiz kalacağını ifade ederek tutuklu bulunan 20 sanığın tutukluluk halinin devamını istedi. Duruşmaya ara verildi.

Tahliye taleplerine ret
Saat 16.30'da kararını açıklayan mahkeme, tahliye taleplerini reddetti. Mahkemeye verilen bilgide Hollanda'da olduğu ifade edilen Fırat Haber Ajansı yöneticisi İsmet Kayhan hakkında ise 'Kırmızı bülten' ile yakalama kararı çıkarılması için müzekkere yazılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Kocaeli'deki Kandıra F Tipi Cezaevi'nde kalan tutuklu sanıkların ise Cumhuriyet Savcılığı'na müzekkere yazılarak Silivri'ye nakledilmesi kararlaştırıldı.