'KCK basın davası'nda skandal: 'Kandil' tabelası fotoğrafı yalan çıktı!

KCK adı altında Silivri'de yargılanan tutuklu gazeteciler davasında yargılamaların gayriciddiliği gözler önüne serildi. Mahkeme, gazeteci Çağdaş Kaplan'ın "Konya'nın Kandil kasabası tabelası altında fotoğrafı var" dediği "delil"i avukatlara verdi. Fotoğraftaki şahsın gazeteci Kaplan olmadığı ortaya çıktı.

İstanbul'da KCK adı altında yargılanan tutuklu gazetecilerin duruşmasında ortaya çıkan skandal, yargılamaların ne denli ciddiyetle yapıldığını gözler önüne serdi. Tutuklu gazeteci Çağdaş Kaplan hakkında iddianamede yer alan "Konya'nın Kandil kasabası altında fotoğraf çektirdi" yönündeki suçlamanın gerçekdışı olduğu ortaya çıktı.

Mahkeme heyeti fotoğrafı verdi, skandal ortaya çıktı
KCK adı altında 33'ü tutuklu 46 gazetecinin İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu Silivri Yerleşkesi'nde görülen bugünkü duruşmasında avukatların usule ilişkin taleplerinin ardından mahkeme dava dosyasına gelen evrakları okudu. Mahkeme Başkanı Ali Alçık'ın okuduğu evraklar arasında 1,5 yıldır tutuklu olan Çağdaş Kaplan'ın iddianamede, "Konya'nın Kandil kasabası tabelası altında fotoğraf çektirmek" şeklinde suçlanmasına neden olan fotoğraf da bulundu.

Fotoğraf Çağdaş Kaplan'a ait değil!
Gazeteci Kaplan'ın avukatları, söz konusu fotoğrafın davanın ek klasörlerinde yer almadığını belirterek bu iddiaya neden olan fotoğrafı mahkeme heyetinden talep etti. "Kandil" tabelası altında fotoğraf çektirmenin ne gibi suç unsuru teşkil edeceği hala anlaşılamazken bugün yaşanan skandal hazırlanan iddianamelerin ne denli dayanaksız olduğunu gözler önüne serdi.

Mahkeme heyeti talep üzerine fotoğrafı avukatlara ulaştırdı. "Kandil tabelası altında fotoğraf çektirmek" gibi bir suçlamadan daha büyük skandal ise fotoğrafın suçlanan kişiye ait olmamasıyla ortaya çıktı. Fotoğrafta Kandil tabelası altında görülen şahsın Çağdaş Kaplan olmadığı net bir şekilde görülüyordu ancak Kaplan, bu mesnetsiz suçlamayla 1,5 yıldır tutuklu yargılanıyor.

Kaplan: "Hayatımda hiç Konya'ya gitmedim"
Gazeteci Kaplan da 14 Mayıs 2012'de ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde bahsi geçen iddiayla ilgili olarak hayatında hiçbir zaman Konya’ya gitmediğini, soruşturmada fotoğrafın da kendisine gösterilmediğini söylemişti.

"Kırsalı kastediyor"
Çağdaş Kaplan hakkında yer alan suçlama şu şekilde: "DİHA (Dicle Haber Ajansı)'nın Ankara İli Çankaya ilçesi Kızılay Mithatpaşa Caddesi'nde yapılan aramada sabit diskten çıkan 101376805 fotoğrafta 'Çağdaş Kaplan'ın PKK/KCK terör örgütünün Kandil kampını ima ederek Konya ili Cihanbeli ilçesi Kandil kasabası çıkışında bulunan 'KANDİL' yazılı karayolu tabelasının önünde zafer işareti yaparak fotoğraf çektirdiği tespit edilmiştir. Şahsın bu fotoğraftaki maksadının PKK/KCK terör örgütünün kırsal merkezini kastederek 'Kandil' tabelası önünde PKK/KCK terör örgütünün işaretini yapmak olduğu değerlendirilmiştir."

Selin Asker - soL