KCK: AKP Kürt halkını beklentiye sokuyor, devletle herhangi bir görüşme yok

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, hükümet kanadından gelen açıklamaların "çözüm"den çok Kürt halkını beklentiye sokmak anlamına geldiği belirtilirken, mevcut durumda devletle herhangi bir görüşmenin söz konusu olmadığı vurgulandı.

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı, son günlerde Başbakan Erdoğan ve AKP'liler tarafından gündeme getirilen Oslo sürecine dair açıklamalara cevap verdi. ANF'de yayınlanan açıklamada, AKP'nin Kürt halkını beklentiye sokmaya çalıştığı belirtilirken, devletle herhangi bir görüşme olmadığı kaydedildi.

'Çarpıtma, maniplasyon'
Başbakan ve Adalet Bakanı tarafında yapılan açıklamaların bir ağız değişikliği içermesine rağmen, öz itibariyle yeni bir şey ifade etmediğine dikkat çekilen açıklamada, "Önemli oranda doğruları ifade etmeyen, çarpıtma ve manipülasyon içeren bu açıklamalar AKP hükümetinde demokratik çözüm zihniyetinin oluştuğu izlenimini yansıtmamakta olup, daha çok 'yeni taktiksel bir hamle' olduğu görülmektedir" denildi.

'Görüşme yok'
Abdullah Öcalan'ın durumu ile ilgili "gerçek dışı beyanlarda bulunulduğunu" iddia eden KCK, medyanın da bu çarpıtmalara destek olduğunu, devlet ile PKK arasında bir görüşme varmış izlenimi yaratıldığını savundu.

"Mevcut durumda hareketimizin Türk devletiyle bir diyalog ve görüşme durumu söz konusu değildir" diyen KCK, bu tip haberleri "tamamen yalan" olarak nitelendirdi.

Öcalan'ın durumu
AKP'nin İmralı ve Oslo'daki görüşmelerde ulaşılan protokolleri kabul etmeyerek "Kürt Özgürlük Hareketi’ni tasfiye etmek için bölgesel ve uluslararası konseptler" oluşturduğunun altını çizen KCK şöyle devam etti:

"Bunun karşısında Erdoğan hükümeti de kendi hukukunu çiğneyerek hiçbir ahlaki ve vicdani temeli olmayan, iğrenç yöntemlerle insan iradesi üzerinde baskı uygulayarak sonuç alma tarzını esas almış tecrit koşulları ağırlaştırılmış ve psikolojik baskı sistemi devreye konulmuştur. Bununla birlikte bizzat Başbakan’ın mesajıyla Önder Apo’nun tüm avukatları tutuklanmış, Önderliğimizin dışarıyla olan tüm bağlantıları kesilmiştir."

'Oslo görüşmeleri iktidar kavgası sonucunda sızdı'
Başbakan Erdoğan'ın, Oslo görüşmelerini sızdıran taraf olarak PKK'yi işaret etmesini de eleştiren KCK, görüşmelerin "devlet içindeki iktidar kavgalarının sonucu herkesin bildiği kesimler" tarafından sızdırıldığını savunarak Fethullah Gülen cemaatini işaret etti.

'Kürt tarafı yekvücuttur'
Erdoğan'ın "PKK'yle görüşürüm, BDP'yle görüşmem" sözlerine de değinilen açıklamada, Başbakan'ın "Kürt tarafını parçalama çabasını terk etmesi gerektiği" belirtildi.

BDP'li vekillerin dokunulmazlıkları hakkındaki tartışmalar hakkında da konuşan KCK, "Kürt siyasetinin temsilcileri olan parlamenterlerin dokunulmazlığının kaldırılarak cezaevine atılması kesinlikle savaşın daha da boyutlandırılması, derinleştirilmesi anlamına gelecektir. Bu gerçeğe rağmen, 'hem gerillayla kucaklaşanları içeri atacağım, hem de gerillayla uzlaşacağım' demek akıl karı değildir." dedi.

'Öcalan rol oynarsa değerlendiririz'
KCK, Abdullah Öcalan'ın sürece katkı koyması için gerekli düzenlenmelerin yapılması durumunda sürecin ilerleyebileceğini savunurken, "Böyle inandırıcı ve gözle görülür adımlar atılmadan Başbakan’ın çelişkili, eklektik, bütünlüklü olmayan açıklamalarına dayanarak yeni bir sürecin gelişeceğini sanmak vahim bir hata olacaktır. Hareketimiz samimi, içinde aldatma olmayan, demokratik-barışçıl-adil bir çözümden yanadır ancak bu çerçevede yaklaşacak, gelişmeleri izleyecek, özellikle hükümetin pratik adımlarına bakacak ve ona göre gereken yerde, gerekli tutumu alacaktır." dedi.