Katliamın simgesi Döne Teyze: 'Suriye'yle kardeşiz'

Reyhanlı'daki patlama sonrası enkazın ortasından kızını ve torununu kaybedişini ellerini açarak haykıran ve hafızalara kazınan Döne teyze “Reyhanlı Kaymakamı ve Belediye Başkanı dışında herkes ziyarete geldi. Ta Samandağ’dan taziyeye geldiler ama onlar gelmedi” diyerek öfkesini soL’a anlattı...

Foto Haber ve izlenim: Meryem Yıldırım

Halk hala Reyhanlı’da meydana gelen patlamanın öfkesini taşırıyor sokaklarda. Asılsız gelen bomba ihbarları, sokaklarda sebebini anlamadıkları kavgaların çıkması ve aynı hızla bitmesi, halk da bir sinir erozyonuna sebep olmuş.

Saldırıda ölenlerden Sedat Pişen’in babası Vecih Pişen’i taziye çadırında ziyaret ettik. Üzüntüsünden konuşmaya hali kalmadığını ifade eden Pişen “Onları Allah’a havale ediyorum. Başka bir şey demiyorum” diyerek öfkesini sessizce dile getiriyor. Saldırıda kızını ve torununu kaybeden Döne Kuvvet patlama sonrası enkazın ortasında ellerini havaya açıp haykırarak hissettiği acıyı Türkiye’nin hafızasına kazıdı. Evinde ziyaret ettiğimiz Döne teyze taziye ziyaretimizi kabul ederek bize olay gününü şöyle anlattı.

'Kızım haftalık 50 liraya ekmek parası kazanıyordu'
“Kızım Nadire 5 aylık evliyken eşi kendi üstine kuma getirip daha sonra terkedince kızım da yanıma geldi. 5 yıldır benim yanımdaydı. Haftalık 50 liraya çalışıyordu. Patlamadan 1 gün önce bir kızım ve uzman çavuş olan damadım bana izine gelmişlerdi. Kızım yine işe gitmeye hazırlandı. Öbür kızımın 2 yaşındaki kızına da kıyamayıp yanında iş yerine götürmek istedi ve götürdü yanında. Onlar çıktıktan bir süre sonra ilk patlamanın sesini duyunca sokağa fırladım onları geri getirmek için. Korkunçtu. Herkes kaçışıyordu.

Suriye’li bir genç kızımı kurtarmak için yangının içine daldı
Sonra birden bir Suriyeli geldi ben bağırınca. ”Teyze ne oldu, söyle” dedi. “Kızım ve torunum yandı şurda” diye gösterince çocuk üzerindeki elbiseleri çıkarıp alevlerin içine attı kendini onları getirmek için. Sonra tekrar çıktı, yine daldı içeri ama bulamadı. Yanmışlardı. Bağırıyorduk ambulans itfaiye diye kimse gelmedi. Ambulanslar yarım saatten sonra geldi. İtfaiye hiç gelmedi. İtfaiye gelmedi, yangını patlayan kanalizasyon suyuyla söndürdük. Patlamanın şiddetiyle patlayan kanalizasyon borusuyla biz o yangını söndürdük. Ayrıca iki kişininde ölüsü daha sonra o kanalizasyondan çıktı.”

‘Kaymakam, belediye başkanı bizi sormadı’
Samandağ’dan bile kendisine taziye ziyaretlerine garnizon komutanı ve polislerin geldiğini söyleyen Döne teyze, “Kaymakam ve Belediye Başkanı dışında herkes geldi ama onlar gelmedi” şeklinde tepki gösterdi.

‘Ne yaparsa yapsınlar Suriye’lilerle aramız bozulmayacak’
Taziye evinde toplanan Döne teyzenin komşuları ise “Kızım her şeyi yazın ki herşey ortaya çıksın, herkes doğruları öğrensin. Ne yaparsa yapsınlar biz burada Suriyeli kardeşlerimizle olan birliğimizi asla bozamayacaklar. Suriye’den gelen halka kapılarımızı açtık, yardım ettik .Bu olaydan onları sorumlu tutmuyoruz. Kollarımız yine onlara açık ve hep olacak” ifadelerini kullandılar.

‘Erdoğan neden ABD’yi Reyhanlı’ya tercih etti?’
Annesi Kürt babası Suriye kökenli olan ve patlamalarda yakınları yaralanan ismini vermek istemeyen bir kadın yurttaşımız Reyhanlı’da 1980’den sonra ilk kez böyle bir yaşandığını belirterek, “Reyhanlı ağlıyor. Burada soğuk yoktu, terör yoktu. Reyhanlı’da cenazeler varken hala, neden Başbakan buraya gelmedi de ABD’ye gitti?”

Döne Teyze'nin hafızalara kazının fotoğrafı: