Katliamın bininci gününde Roboskililere gaz bombası

Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 34 yurttaşı anmak için katliamın bininci gününde sınıra yürümek isteyen Roboskili ailelere jandarma tarafından gaz bombası sıkıldı.

28 Aralık 2011’de gerçekleşen ve askeri savcılığın hakkında takipsizlik kararı verdiği katliamda ölen 17’si çocuk 34 sivilin aileleri Roboski’den bombardımanın yaşandığı sınır noktasına karanfil bırakmak için yürüyüşe geçti.

Sınırda önlem alan jandarma, geçişin yasak olduğu gerekçesiyle aileleri durdurarak geri dönmelerini istedi. Roboskili ailelerin yürümeye devam etmeleri üzerine gaz bombalarıyla saldırıya geçen asker havaya uyarı ateşi açtı.

Müdahale üzerine Şilit Yaylası’na çekilen aileler adına konuşan Veli Encü, yetkililerden izin alınmasına karşın sınıra geçişlerine engel olunduğunu savundu.

“Bombaları bırakanları cezalandırmayıp sadece karanfil bırakanlara karşı bu şekilde bir uygulama yapmaları devlerin kirli bir zihniyetidir” diyen Encü, yetkililer gelene dek oturma eylemini sürdüreceklerini söyledi.

Şilit Yaylası’ndaki bekleyişin ardından ailelerin arasından bir grup askerin oluşturduğu barikatı aşarak katliamın yaşandığı sıfır noktasında bir anma gerçekleştirdi.