Katliamcı pilotlar Konya'da eğitiliyor

Gazze saldırılarını Erdoğan sert bir dille kınadı ama İsrail&#039le Türkiye&#039nin siyasi, ekonomik ve askeri işbirliğini sürekli geliştiren de AKP hükümeti.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah G&uumll ve Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki sivil halka y&oumlnelik katliamını &quotsert bir dille&quot eleştirdiler, ancak, T&uumlrkiye İsrail'den silah alarak bu &uumllkeye milyarlarca dolar akıtırken, Gazze'yi bombalayan İsrail Hava Kuvvetleri'ne mensup pilotlar &quotkent bombardımanı&quot eğitimini Konya'da alıyor.

&quotBarışa indirilmiş darbe&quot
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan &quotBarış i&ccedilin bu kadar &ccedilaba sarf ettiğimiz bu d&oumlnemde, İsrail&rsquoin b&oumlyle bir yola tevess&uumll etmesini her şeyden &oumlnce barışa indirilmiş bir darbe olarak g&oumlr&uumlyorum&quot dedi. Erdoğan, İsrail-Suriye g&oumlr&uumlşmeleriyle ilgili olarak İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i aramayı d&uumlş&uumln&uumlrken, saldırı nedeniyle g&oumlr&uumlşmeyi iptal ettiğini de aktardı. Erdoğan'ın İsrail saldırısından &ccedilok, T&uumlrkiye'nin haberi olmamasına i&ccedilerlediği g&oumlzlemlendi. Erdoğan &quotbu bize karşı da yapılmış saygısızlıktır. Biz şu veya bu &uumllke değiliz. Her şeyden &oumlnce demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz&quot dedi.

İsrail'e karşı yaptırım &ccedilağrısında bulunmayan Erdoğan, bu &uumllkeyi saldırılara son vermeye, Birleşmiş Milletler'i de g&oumlreve davet etti.

G&uumll endişeyle &quotizledi&quot
Cumhurbaşkanı Abdullah G&uumll&rsquo&uumln İsrail&rsquoin Gazze Şeridi&rsquone d&uumlzenlediği hava saldırısını &quotyakından ve endişeyle izlediği&quot bildirildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye g&oumlre, Cumhurbaşkanı G&uumll, saldırıların başladığını duyduğu andan bu yana durumu takip ediyor.&nbsp

Dışişleri: Saldırı barış girişimlerini olumsuz etkiliyor
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan a&ccedilıklamada, Gazze Şeridi&rsquonde yaşanmakta olan gelişmelerden &quotderin endişe&quot duyulduğu belirtildi.

&quotİsrail&rsquoin Gazze&rsquoye y&oumlnelik hava harekatı sonucunda &ccedilok sayıda Filistinli'nin yaşamını yitirmesini şiddetle kınıyoruz&quot ifadesine yer verilen a&ccedilıklamada, Gazze&rsquodeki bu gelişmelerin b&oumllge istikrarını son derece olumsuz etkileyecek nitelikte olduğu kaydedildi. A&ccedilıklamada, sivil halkın da mevcut durumdan b&uumly&uumlk zarar g&oumlrmesinden endişe edildiği, harekat sonucunda &ccedilok sayıda can kaybı meydana gelmesi ve şiddet sarmalının artması ihtimalinin kaygı ve infiale yol a&ccediltığı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı a&ccedilıklamasında &quotİsrail&rsquoe askeri harekatı derhal durdurma ve itidal &ccedilağrısında bulunuyoruz&quot denildi.

Gerek Dışişleri gerek Erdoğan, Gazze'ye y&oumlnelik insani yardım hazırlıklarına başlanacağını duyurdularsa da, Gazze Şeridi 18 aydır abluka altında olduğu halde T&uumlrkiye ablukayı delme girişiminde bulunmamıştı.

İsrailli pilotlar T&uumlrkiye'de eğitiliyor
Gazze Şeridi'ni bombalayarak bin kadar Filistinliyi &oumlld&uumlren ve yaralayan İsrail Hava Kuvvetleri'ne mensup pilotlar, kent bombardımanını Konya'da &oumlğreniyorlar. Yıllardır yapılan Anadolu Kartalı Tatbikatı, T&uumlrkiye, ABD ve İsrail hava kuvvetlerine bağlı u&ccedilaklarca ger&ccedilekleştiriliyor. Son olarak 9 Eyl&uumll 2008'de yapılan tatbikatlar, AKP d&oumlnemi boyunca istikrarlı bir şekilde devam etti. İsrail'in İran'ı vurmakla tehdit ettiği bir d&oumlneme denk gelmesi nedeniyle, son tatbikat uluslarararası &ccedilevrelerde kaygıyla takip edilmişti.

Suriye&rsquodeki tesisleri bombalayan İsrail savaş u&ccedilakları, yakıt tanklarını T&uumlrkiye topraklarına attı. Dışişleri &ldquonota&rdquo vermek yerine sadece &ldquoizahat&rdquo istedi. İsrail cevap vermemeyi tercih etti, aylar sonra İsrail Başbakanı Olmert&rsquoin telefonla Başbakan Erdoğan&rsquoı arayıp &ldquo&oumlz&uumlr dilediği&rdquo haberi &ccedilıktı. Ger&ccedilek daha sonra anlaşılacaktı: Suriye'yi bombalayan İsrail u&ccedilakları T&uumlrkiye'den kalkmıştı. Bu u&ccedilakların kalktığı havaalanı ise tatbikatların yapıldığı Konya'daki ana jet &uumlss&uumlyd&uuml. Konya'daki jet &uumlss&uuml, hem İsrail'e uzun s&uumlreli u&ccediluşlar i&ccedilin olanak tanıyor hem de kalkan u&ccedilaklar İran sınırına kadar gidip, b&oumllgede istihbarat ama&ccedillı u&ccedilabiliyorlar.

İsrail'e milyar dolarlar akıtıldı
2002 yılında iktidara geldikten hemen sonra, AKP iktidarı, İsrail'le daha &oumlnceki h&uumlk&uumlmet d&oumlneminde yapılan 700 milyon dolarlık tank modernizasyonu ihalesine yeşil ışık yaktı. AKP h&uumlk&uumlmeti İsrail'den silah alımı konusunda yıllık ortalama 400 milyon dolarlık toplamla &oumlnceki h&uumlk&uumlmetleri de geride bıraktı.

Bu projeler arasında en &oumlnemlisi 2004 yılında alımı yapılan Heron'lar yani &quotcasus u&ccedilaklar&quotdı. Sadece Heron alımında AKP 183 milyon doları İsrail'e akıttı.

Her alanda ilişkiler geliştirildi
15 Temmuz 2004&rsquote T&uumlrkiye ile İsrail arasında Ehud Olmert&rsquole Ankara&rsquoda, tarımdan tohumculuğa, hayvancılıktan sulamaya, kimyadan enerjiye, telekom&uumlnikasyondan turizme, g&uumlvenlik ve &ccedilevre teknolojilerinden danışmanlığa kadar, olduk&ccedila geniş bir alanda işbirliği ve ticaret geliştirilmesi anlaşmaları imzaladı. T&uumlrkiye 2007 yılında Kud&uumls'te İsrail ile başlayan ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini karara bağladı.

Ehud Barak, aynı d&oumlnemde, anlaşmaların &quotter&oumlre karşı ortak m&uumlcadele&quot noktasına kadar ulaştığını belirtiyordu. İsrail'in &quotter&oumlrist &oumlrg&uumltler listesi&quotnde Hamas, Hizbullah ve FHKC gibi &oumlrg&uumltler varken, AKP h&uumlk&uumlmeti kamuoyuna konuyu &quotPKK ile m&uumlcadele&quot şeklinde sundu, anlaşmanın T&uumlrkiye'ye getirdiği y&uumlk&uumlml&uumll&uumlkler gizli tutuldu.

Şimon Peres'i TBMM'de konuşturdular
13 Kasım 2007'de İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Cumhurbaşkanı G&uumll'&uumln &quotdavetlisi&quot sıfatıyla T&uumlrkiye'ye geldi ve TBMM k&uumlrs&uumls&uumlnde konuşma yaptı. Peres'in konuşması AKP'ye g&oumlre &quotbarış i&ccedilin bir katkı&quot anlamına gelecekti, ancak İsrail Cumhurbaşkanı, barış mesajı vermek yerine İran'ı su&ccedilladı. Dahası, Peres'in Filistin halkı tarafından se&ccedililen Hamas'ı yok sayarak El-Fetih lideri Mahmud Abbas ile g&oumlr&uumlşmesini de AKP sağlamış oldu. &Ccedil&uumlnk&uuml, aynı k&uumlrs&uumlde Peres'ten sonra Abbas konuşmuştu.

İsrail'in Gazze ambargosu başladığında Erdoğan yine uyarıda bulunmuş, ancak İsrail uyarıya sert yanıt vermiş, T&uumlrkiye&rsquonin Telaviv B&uumly&uumlkel&ccedilisi N&acircmık Tan&rsquoı Dışişleri&rsquone &ccedilağırarak Ankara&rsquoya resmen &ldquoprotesto&rdquosunu iletmişti. Hatta s&uumlregelen zulme dikkat &ccedileken Erdoğan&rsquoı &quotb&uumly&uumlk bir sorumsuzlukla ter&oumlristleri desteklemek&rdquole su&ccedillamıştı. Bunun &ldquodostane ilişkileri baltaladığı ve b&uumly&uumlk hayal kırıklığı meydana getirdiği&rdquo bildirilerek, &ldquoa&ccedilıklama&rdquo istenmişti. T&uumlrkiye, İsrail'in bu tavrı karşısında, &ccedilark ederek sessizliğe g&oumlm&uumllm&uumlşt&uuml.

L&uumlbnan'a asker yolladılar, Olmert'i sevindirdiler
T&uumlrkiye'nin İsrail'i sevindiren bir icraatı da L&uumlbnan'a asker g&oumlndermek oldu. İsrail ordusunun bozguna uğraması &uumlzerine, yine İsrail'in &ccedilağrısıyla, BM G&uumlvenlik Konseyi L&uumlbnan'a asker g&oumlnderilmesi i&ccedilin harekete ge&ccedilti. T&uumlrkiye de 261 kişilik T&uumlrk İstihkam İnşaat B&oumll&uumlğ&uuml'n&uuml İsrail'den esirgemedi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, gelişmeyi sevin&ccedille karşıladı. &quotT&uumlrkiye'nin Ortadoğu'da &oumlrnek &uumllke&quot olduğundan bahsetti. AKP h&uumlk&uumlmeti t&uumlm bunlara rağmen asker g&oumlndermeyi &quotarabuluculuk&quot misyonu olarak g&oumlsterdi. İsrail'i yenen Hizbullah, &quotbarış g&uumlc&uuml&quot askerlerine sıcak bakmıyordu, &ccedil&uumlnk&uuml bu birliklerin ilk g&oumlrevi L&uumlbnan h&uumlk&uumlmeti dışındaki birlikleri, yani Hizbullah'ı silahsızlandırmaktı. 3 Ağustos 2008'de L&uumlbnan'da kalacak birliklerin g&oumlrev s&uumlresi bir yıl uzatıldı.

İsrail tepki g&oumlsterdi Erdoğan mobilyacıya sığındı
T&uumlrkiye'nin bir diğer &quotarabuluculuk misyonu&quot da Hamas lideri Halid Meşal'in T&uumlrkiye ziyaretiydi. İsrail bu gelişmeye sert tepki g&oumlsterdi... Meşal bakanlıklara &ccedilağrılmadı ve AKP binasına g&oumlt&uumlr&uumlld&uuml. Meşal'in ziyaretinin h&uumlk&uumlmeti değil, AKP'yi bağlaması hedeflendi, ancak, Meşal AKP Genel Merkezi'ne girdiğinde konuşma yapacağı yerlerin AKP logolarından arındırılmış olduğunu g&oumlrd&uuml. Dahası Meşal ile karşılaşmamak i&ccedilin Erdoğan vaktini Ankara'da bir mobilyacıda ge&ccedilirdi.

Erbakan Hoca'larından &oumlğrendiler
AKP'nin tavrı İsrail ile en &ccedilok anlaşma imzalayan h&uumlk&uumlmetler arasında ilk sıralarda bulunan Refah Partisi'ni akıllara getirdi. Refah Partisi, iktidar &oumlncesinde siyonizme ve İsrail'e karşı olduğunu a&ccedilıklarken, h&uumlk&uumlmet d&oumlneminde bir &oumlnceki h&uumlk&uumlmetin imzaladığı 13 anlaşma rekorunu geride bırakmış, bir yılda İsrail ile 20 farklı anlaşmaya imza atmıştı.

Vaşington kaynaklarına g&oumlre, Refah Partisi h&uumlk&uumlmeti d&oumlneminde imzalanan anlaşma, 'Soğuk Savaş' d&oumlneminden sonra Ortadoğu&rsquoda yaşanan en &oumlnemli stratejik gelişmeydi. S&oumlz Ortadoğu'da T&uumlrkiye-İsrail ekseni oluşturan anlaşmanın i&ccedileriği milletvekillerinden dahi gizlendi. TBMM'de konuşulmadı, onaylanmadı veya onaylatılmadı.

T&uumlrkiye-İsrail ilişkilerinin doruğa &ccedilıktığı d&oumlnemde, Abdullah G&uumll, Refah Partisi h&uumlk&uumlmetinin Devlet Bakanı ve h&uumlk&uumlmet s&oumlzc&uumls&uumlyd&uuml. Aynı d&oumlnemde Erdoğan ise partinin en &oumlnemli belediyesi olan İstanbul'un belediye başkanıydı.