Karayılan müzakere için Öcalan'ın koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi

İsviçre’deki <em>LeTemps</em> gazetesine konuşan Murat Karayılan, Türkiye’nin Suriye’nin Kürt bölgesine saldırması durumunda “çok şiddetli” karşılık vereceklerini söylerken, Kürt meselesinin çözümü konusunda diyaloğa her zaman açık olduklarını ifade etti.

ANF’nin haberine göre, İsviçre’de Fransızca yayın yapan LeTemps gazetesinden Boris Mabillard'ın sorularını cevaplayan KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan Türkiye’nin Suriye’nin Kürt bölgesine saldırması durumunda karşılık vereceklerini söyledi. Karayılan Hükümet ile diyaloğa açık olduklarını da söyledi.

“Çok sert karşılık veririz”
“Türkiye, çıkarları ve güvenliğinin tehlikeye girmesi halinde Suriye’deki Kürt bölgesine müdahale tehdidinde bulundu. Bu durumda ne yapacaksınız?” sorusuna ilişkin olarak, “Türkiye’nin bu çatışmalardan uzak durması, entrikalardan vazgeçmesi gerektiğini” söyleyen Karayılan, Kürtlerin “meşru demokratik özerklik haklarının tanınmasını istediğini” belirtti.

Karayılan, Suriye Kürtleriyle dayanışma içerisinde olduklarını belirttiği konuşmasında, Türkiye’nin Suriye Kürtlerine ya da kurumlarına saldırması durumunda, “Türk topraklarında çok şiddetli misillemelerde bulunacaklarını” ifade etti.

“Diyaloğa açığız”
“Diyaloğa açık mısınız?” sorusuna “Evet” diye yanıt veren Karayılan, bunun AKP hükümetine bağlı olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"Recep Tayyip Erdoğan birkaç hafta önce Oslo görüşmelerinin yeniden başlayabileceğini söyledi. Çok iyi, ancak sadece kelimelerden ibaret. Pratikte Kürt sorununa bir çözüm bulma iradesi göstermiyor. Biz tüm müzakerelere, diyaloglara kesinlikle açığız ama silahlı eylemlerimizi durdurmayacağız."

Öcalan şartı
“Şiddetin durmasının şartı nedir?” şeklindeki bir soruya, Ankara ile müzakerelerde farklı siyasi partiler, Kürt sivil toplum kuruluşları ve PKK’nin muhatap olarak Abdullah Öcalan’ı seçtiğini söyleyen Karayılan, şiddetin durmasının tek koşulu için şunları söyledi:

"Biz Abdullah Öcalan’ın tutukluluk koşullarının düzeltilmesini, ihtiyacı olan sağlığa erişmesini, güvenliğinin sağlanmasını ve bir hareket özgürlüğüne sahip olmasını istiyoruz. Bu bir ev hapsi biçiminde olabilir. Böylece önderimiz hükümet ile müzakereleri yürütebilir. Bu şiddetin durması için vazgeçilmez bir koşuldur."

“Erdoğan Hitler’i hatırlatıyor”
Tayyip Erdoğan’ın krize bir çözüm bulacağı vaadinde bulunarak Kürtlerin desteğini aldığını söyleyen Karayılan, Erdoğan'ın ilk başlarda ılımlı olduğunu fakat sonrasından asıl yüzünün ortaya çıktığını söyledi. Karayılan, Erdoğan’ı “Adolf Hitler’i hatırlatan hegemonik tutkuları olan bir diktatör” olarak niteledi.