Karar açıklandı: 11 polise tutuklama

22 Temmuz operasyonunda gözaltında tutulan polislerin bir kısmının ifadesi alınmadan mahkeme kararını açıklayacağını duyurdu.

Güncelleme: 00:02

Mahkeme kararını verdi. 49 isimden 11'i tutuklandı. 30'u serbest bırakıldı. 8'i de denetimli olarak serbest bırakıldı.


Güncelleme: 22:25

22 Temmuz'da düzenlenen operasyonla gözaltına alınan 49 şüpheli hakkında verilen kararın okunması bekleniyor.


Güncelleme: 21:45

Gözaltına alınanların avukatları tarafından tarafından yeni bir açıklama yapıldı. Grup adına Avukat Ömer Turanlı tarafından yapılan açıklamada “İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından sorguya sevk edilen tüm polislerimize aynı suçlar isnat edilmiştir. Bu suçlar casusluk, evrakta sahtecilik, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetme, suç uydurma, suçlarıdır. Öncelikle belirtmek isteriz ki, 'Ceza Muhakeme Kanununa' göre her bir kişinin işlediği iddia edilen suç ayrı ayrı belirlenerek ve gerekiyorsa, sorguya sevk edilmeleri gerekirken toptancı bir anlayışla ve baştan savma bir soruşturma ile tüm şüphelilere basma kalıp bir şekilde aynı suçlar isnat edilmiştir" denildi.


22 Temmuz operasyonu kapsamında mahkeme, ifadesi alınmayan polisler hakkında dinlenilmeyerek dava dosyası üzerinden karar vereceğini duyurdu. Açıklamaya göre, karar saat 21.00'de tüm şüpheli ve avukatların yüzlerine okunacak.

'Güvenli sorgu ortamı kalmadı'
Gözaltında tutulan polislerle yaşanan "ifade verme" krizi bugün mahkemenin ifade işlemlerini sonlandırmasıyla sonuçlandı. Hakim İslam Çiçek, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Şüphelilere ilişkin sorguya 26 Temmuz 2014 tarihinde saat 13.00'da başlandığı, bugüne kadar 49 şüphelinin ancak 32 tanesinin savunmasının alındığı geriye 17 tane şüphelinin kaldığı, ancak gelinen süreçte şüpheli müdafilerinin savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri, sürekli talepler olduğu bu talepler reddedilmesine rağmen bu taleplerin bir sonunun gelmediği, sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bugüne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlanamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kitlendiği görülmekle dinlenilmeyen şüphelilerin dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar tesisine, dosyanın kapsamlı oluşu gözetilerek kararın saat 21.00'da tüm şüpheli ve müdafilerinin yüzlerine adliyenin en geniş duruşma salonunda verilmesine, karar tesisi için duruşma salonunun boşaltılmasına, gerekli güvenlik önlemleri için emniyet birimlerine yazı yazılmasına karar verildi."