Kalkınma Bakanı: 'Çocuk yapana teşvik üzerinde çalışmamız gerekiyor'

Başbakanın üç çocuk çağrısına rağmen nüfus artış hızı azalınca, çocuk yapanlara özel vergisel teşvik çalışması başladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Teşvik üzerinde çalışacağız. Avrupa’daki gibi daha güçlü bir sistemi getirmeliyiz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üç çocuk çağrısına rağmen nüfus artış hızı azalınca hükümet, çocuğa teşvik formülünü devreye sokmaya karar verdi. Türkiye’de ilk defa yaş ortalamasının 30’u geçtiğini söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çocuk yapanlara özel vergisel teşvikler üzerinde çalışacaklarını açıkladı. TÜİK’in açıkladığı nüfus rakamlarını yorumlayan Bakan Yılmaz, nüfus artış hızının azaldığına dikkat çekti.

"Türkiye yaşlanıyor"
Yılmaz, şu açıklamaları yaptı:

“Nüfus artış hızı 1.35’ten 1.2’ye düştü. Nüfus artış hızında azalma var. 0-14 yaş grubunun payı toplam nüfusta payı yüzde 25’in altına düştü. 65 yaş üstünün de payı artıyor, 7.5’a çıktı. Ortalama yaşımız ilk defa 29.7’den 30.1’e çıktı. Bu illere göre değişiyor. Batıda daha yüksek, Doğu’da daha düşük. Türkiye nüfusu yaşlanıyor. Ancak, uzunca bir süre daha çalışma çağındaki nüfusumuzun toplam nüfustaki payı yüksek olacak. Bu yavaşlama, Türkiye’nin giderek genç nüfus avantajını yitireceğini gösteriyor. Bunu çok iyi değerlendirmek ve olabildiğince ertelemek zorundayız. Bu nedenle başbakanın ‘3 çocuk talibi’ haklı bir söylem.“

"Çocuk yapana teşvik üzerinde çalışmamız gerekiyor"
Gelişmiş ülkelerin uzunca süredir çocuğa çok ciddi destekler savunan Yılmaz şöyle konuştu:

“500 euronun üzerinde destek veren ülkeler var. Onu da düşünmemiz gerekiyor. Çocuk yapana teşvik üzerinde çalışmamız gerekiyor. Şu andaki sistemde de kısmen teşvik var. Asgari ücrette evliyseniz belli sayıda çocuğunuz varsa vergi ödemiyorsunuz. Memurlarımızda çocukla ilgili bir miktar birşey var. Uzun vadede daha farklı şeyler tartışmalıyız. Avrupa’daki gibi daha güçlü bir sistemi tartışmalıyız.”