Kahraman Günay iş başında

Geçen hafta yitirdiğimiz Gazanfer Özcan’ın 500 bin TL’ye ulaşan vergi borcu, Bakan Günay “marifetiyle” çözüme ulaşıyor. Oysa Özcan özel tiyatrolara verilen destekten iki yıl önce maliye borcu yüzünden yararlanamamıştı.

soL (HABER MERKEZİ) Tiyatro ve sinemanın büyük ustası, Kuruntu Ailesi'nin ve Avrupa Yakası'nın babası Gazanfer Özcan, ardında unutulmaz eserler bırakarak geçen hafta aramızdan ayrılmıştı. Hep gülümseyerek anacağımız büyük ustanın geride bıraktığı bir başka şey de miktarı dudak uçuklatan vergi borcuydu. Biz onun sergilediği karakteri gülerek izlerken, Özcan hasta hasta çalıştığı televizyon dizisinden aldığı 15 bin TL ücretle, 40 bin TL olan ama faiziyle 500 bin TL'ye ulaşan vergi borcunu ödemeye çalışıyordu. Yıllardır Özcan ailesinin omuzlarında duran ve devletin bir türlü müdahale edemediği borç sorunu, ne olduysa oldu, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın duruma el koymasıyla çözüme ulaştı. Günay cenazede bildik sözlerini tekrarlamıştı: "Durumu yeni öğreniyorum, elimizden geleni yapacağız." Sorularla sıkışan Bakan Günay daha sonra AKP'nin sanat danışmanı Kenan Işık'tan aldığı yardımla durumu lehine çevirmeyi başardı.

Üzmeyin bakanı cenaze namazında!
Gazanfer Özcan'ın, vefatından önce ailesine "benden sonra reddi miras isteyebilirsiniz" dediği ve kızı Fulya Ündüz'ün de başvuruda bulunacağı iddialarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Günay, "biliyorsunuz benden birkaç yıl önce, o zamanki mevzuata göre vuku bulmuş bir olay. Benim uygulamalarımla hiçbir ilgisi yok. Gidermek konusunda yapabileceğimiz bir şey varsa, yardımcı olabileceğimi söyledim kendilerine. Kamu olarak, devlet olarak bizim bir sanatçımızın manevi hatırasına saygı gereği yapmamız gereken bir şey varsa, yapmaya çalışırız" demişti.

Günay, Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu'nun zaten 2008-2009 sezonu için yardım aldığını, önceki iki dönemde de herhangi bir sorun yaşanmadığını söyleyerek, "2005 dönemiyle ilgili bir sorun var. Bugün bu şekilde cenaze sırasında gündeme getirilmesini ben çok da uygun bulmadım. Bu başka biçimde ilgili makamlara yansıtılabilirdi ve bir çare bulmaya çalışırdık. Biraz duygu istismarı gibi oldu. Kış ayları böyledir. Bir dolu insan gider. Biz de arkalarından iyi şeyler söylemek zorundayız" yorumunu yapmıştı.

Kenan Işık imdada yetişti
Cenazede vergi borcuna ilişkin sorularla karşılaşınca tuhaf açıklamalar yapan Günay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a ve ATV'nin drama bölümüne danışmanlık yaparak liberal uzmanlığını konuşturan Kenan Işık sayesinde, yine "kahraman bakan" olmayı başardı. ATV'de "Dünya Bir Oyun Sahnesi" adlı programında, sahne sanatlarının ustalarını konuk ederek yaşamlarından kesitler sunan Işık, önceki gün yayınlanan bölümde konuk olan tiyatro oyuncusu Erol Günaydın'ı Günay-şova kurban etti.

Bakan aklama operasyonu için Günaydın'ın yaşam öyküsünü keserek gelecek haftaki bölüme aktaran Işık, yine Günaydın'ın yardımlarıyla bakan Günay'a sanatçıların korunması ve desteklenmesi konusunda konuşma imkanı verdi. Günay, Gazanfer Özcan'ın vergi borcu meselesinden AKP'nin kültür sanat politikalarına kadar birçok konuda kısa kısa mesajlar verirken, Nâzım Hikmet'e vatandaşlığın iadesi, Ahmet Kaya'nın mezarının getirilmesi gibi son marifetleri hakkında da göğsünü gere gere yorumlarda bulundu.

Mirası reddedeceğime hapse girerim daha iyi
Kültür Bakanlığı özel tiyatrolara 2008-2009 sezonu için 2.5 milyon TL destekte bulunacağını açıkladı. Ardından 247 özel tiyatro 288 oyunla maddi destek talebinde bulundu. Ortalama 50 bin TL yardım verilen tiyatrolar arasında bu yıl Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu da bulunuyor. İki yıl önce yine aynı destek için başvuran tiyatro ustası Gazanfer Özcan'ın talebi maliye borcu olduğu için reddedilmişti.

Özcan'ın ailesinin, sanatçının "Avrupa Yakası" dizisinden aldığı paranın tamamını yatırmasına rağmen geride kalan 300 bin TL'lik vergi borcu nedeniyle reddi miras hakkını kullanacağı iddia edilmişti. Ancak iddianın doğru olmadığını belirten kıza Fulya Ündüz, "gerekirse hapse bile girerim ama bu hakkı kullanmam. Benim babam çok gururlu bir hayat yaşadı, biz de kanı canı olarak onun kadar gururluyuz" dedi. Babasının 40 bin TL'lik vergi borcunu, önce annesi Gönül Ülkü Özcan'ın, ardından da kendi sağlık sorunları nedeniyle ödeyemediğini ve bu borcun faiziyle 500 bin TL'le ulaştığını hatırlatan Ündüz, "babam yıllar boyu o küçücük vergi borcunun faiziyle 500 binlere varmasına rağmen bir kez bile çevresine şikayet etmedi. Hatta vefat ettikten sonra bu konu tekrar gündeme gelince yakın arkadaşları 'biz durumun bu kadar ciddi boyutta olduğunu bilmiyorduk, aramızda para toplar yine bu borcu kapatırdık' bile dedi. Babam, hayattayken 'bana bir şey olursa, siz de reddi miras hakkınızı kullanabilirsiniz. Bakın Atıf'ın (Yılmaz) borç sorunu böyle çözüldü' demişti, ama biz ailece bu hakkı kullanmayı düşünmüyoruz" dedi.