Kafkas paktı battı!

Türkiye'nin "çözüm" diye önerdiği Kafkas ittifakı, dün Gürcistan'ın Rusya'yla diplomatik ilişkilerini kesmesiyle, büyük darbe aldı.

soL (HABER MERKEZİ) Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırmasıyla başlayan savaş, Türkiye'nin dış politikada büyük çıkmaza girmesine neden oldu. ABD ve NATO'nun hamleleri Ankara'nın "denge"lerini altüst ederken, en son Gürcistan'ın Rusya'yla diplomatik ilişkiyi kesmesi ile birlikte Kafkas İttifakı önerisi yeni bir darbe almış oldu.

Gürcistan'ı Osetya'ya saldırmaya teşvik eden ABD, NATO ve AGİT'i devreye sokarak bölgedeki egemenliğini artırmaya çalışırken, Türkiye'yi de Kafkas krizinin içine çekiyor. Bölgede NATO egemenliği için uğraşan Türkiye'nin, Rusya'nın tepkisinden çekinerek ortaya attığı Kafkas İşbirliği Platformu, dün resmen iflas etti. Platformun yol haritasını konuşmak için pazartesi günü Türkiye'ye geleceği söylenen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, ABD'ye verilen açık desteği gündeme getirmesi bekleniyor.

Başlamadan bitti
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Moskova ziyareti sırasında ortaya attığı Kafkas İşbirliği Platformu, NATO'nun yayılmasına ortaklık eden Türkiye'nin, Rusya'nın yaptırımlarından kaçınması için ortaya atılmıştı. Ancak, Türkiye'nin geçmişi ve savaş sırasında NATO'ya verdiği açık destek, platformun ölü doğmasına neden oldu.

Tayyip Erdoğan, Rize'de yaptığı konuşmada NATO gemilerinin geçişinin Montrö'ye uygun olduğunu savunmuş, dış politikada bağımsız olduklarını iddia etmişti. Tayyip Erdoğan, aynı konuşmasında, Rus makamları tarafından olumlu karşılanan platform önerisini örnek vererek, "Türkiye'de duruşu olan bir hükümet var" demişti.

Savaştan önce Gürcistan'a askeri yardım sunması nedeniyle Rusya tarafından "güvenilmez" olarak değerlendirilen Türkiye'nin NATO gemilerini uluslararası hukuku çiğneyerek Karadeniz'e sokması, bardağı taşırdı. Rus Genelkurmay Başkan Yardımcısı Novogitsin'in "21 gün içinde NATO gemileri çıkmazsa, hesabını Türkiye verir" açıklamasına hükümetten yanıt gelmezken, Rusya ticarette Türkiye'ye yönelik belirli yaptırımlar uygulamaya başladı.

Pazartesi günü Ankara'ya gelecek olan Lavrov'un gündeminde, daha önce AKP tarafından iddia edildiği gibi Kafkas Platformu yok. Lavrov'un, Ankara'yı taraflı tutumu nedeniyle sert bir dille uyarması bekleniyor. Rusya'nın çıkışlarıyla, AKP'nin bölge barışı için "liderlik" iddiası gündemden düştü. Hükümet, yaşanan gerilimin ardından, platformun geleceğiyle ilgili açıklamalar yapmaktan kaçındı.

Tüzmen, esti gürledi
Türkiye plakalı tırların Rusya'ya girişinin engellenmesi üzerine, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, pazartesi gününden itibaren kendi yaptırımlarını uygulamaya başlayacaklarını açıkladı. Tüzmen, sınırda bekletilen tırların alınmasını isteyerek, Rusya'nın da Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi. Rusya'nın ihracatında Türkiye'nin beşinci ülke olduğunu belirten Tüzmen, "Türkiye'nin Rusya'ya karşı uygulayacağı tedbir paketinin, açık açık, etap etap, yavaş yavaş yerine geleceğini" ifade etti. Türkiye'nin 2007 yılında Rusya'dan 20 milyar dolarlık alışveriş yaptığı, doğalgaz termik santrallerinin ülkenin elektrik ihtiyacının yarısından fazlasını karşıladığı ve doğalgazda Rusya'ya yüzde 70 bağımlı olunduğu ise Tüzmen'in unuttukları arasındaydı.