“Kadınlar namaz kıldıramaz çünkü...”

Pakistan asıllı kadın yazarın İngiltere’de Cuma namazı kıldırması, “kadın erkeklere imamlık yapabilir mi?” tartışmasını yeniden başlattı.

Bu Cuma İngiltere’nin Oxford kentinde Cuma namazını kılmak üzere camiye giden cemaat, bir kadın imamın arkasında saf tuttu. Pakistan asıllı Kanadalı insan hakları savunucusu yazar Raheel Raza, sonradan Müslümanlığı seçmiş bir cemaatin isteği üzerine, kadın-erkek karışık bir toplama Cuma namazını kıldırdı ve hutbe okudu.

Raza, 5 yıl önce de Toronto’da Cuma namazı kıldırmış ve bu hareketinin ardından ölüm tehditleri almıştı. İngiltere’de ilk Cuma namazı kıldıran kadın ise 2008 yılında sonradan İslam’ı benimsemiş olan Amina Wadud olmuştu.

Raza, konuyla ilgili olarak İHA’ya “Kanada'da namaz kıldıran ilk kadındım. Bu çok tartışılan bir konu, kadının namaz kıldırması dinimizde günah değil hatta peygamberimiz izin vermiş. Ancak bazı imamlar bunu doğrularken diğerleri yanlış olduğunu ileri sürüyorlar. Ben kararımı vermeden önce araştırmamı yaptım ve doğru olduğuna karar verdim. Bana çok tehdit edici emailler geldi. Ölümle korkutuldum, bir daha yapmamam için tehdit ediyorlar. İmamlık asıl işim değil ve buraya insanların isteği üzerine geldim” demişti.

İHA’ya görüş veren bir diğer kişi, Raheel Raza'yi Oxford'a davet eden, Oxford İslam Cemiyeti Başkanı Dr. Taj Hargey ise “Kadının cemaat yönetmesi tartışma konusu değildir. Çünkü Kuran'a hiç bir ayet kadına cemaat yönetmeyi yasaklamıyor. İslam'a erkek ve kadın eşittir. Eğer kadın camide eşit olamazsa toplumda da eşit olamaz. Suudi Arabistan ve Pakistan'a bu uygulanmıyor olabilir ama yanlış olduğu anlamına da gelmez. 21. yüzyılda kadının imam olmaması çok yanlış. İslam'ın günümüze uygulamamız lazım. Bugün hiç bir protesto olmadı bu demektir ki değişim geliyor. Artık bunu daha çok tekrarlamamız gerekiyor” görüşünü dile getirmişti.

Fethullah’çı Timetürk sitesinden, bu tartışmaya yanıt geldi. Site, konuya yanıt olarak Süleymaniye Vakfı kurucusu, “profesör doktor” unvanı sahibi Abdülaziz Bayındır’ın görüşlerine yer verdi.

Bayındır’a göre kadın erkeklere imamlık yapamaz, çünkü “na¬mazda huşû çok önemlidir”, bir başka deyişle, kadının varlığı erkekleri tahrik edebilir.

“Şeytana fırsat verir”
Bayındır, “Huşû, kişinin Allah’ın huzurunda olduğu bilinciyle tevazu gös¬terip boyun eğmesini ifade eder. Bu yüzden gerek kıyamda ve gerekse namazın diğer bölümlerinde huşûya engel olacak şeylerden uzak durmak gerekir. Bir kadının erkeklerin önünde imamlık yapması hem onun için, hem de arkasında bulunan cemaat için huşûya engel teşkil eder. Bu, şeytana arayıp da bulamadığı fırsatlar verir” dedi.

Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır kamuoyunun ilgisini en çok Prof. Dr. Celal Şengör’le televizyonda çıktığı bir tartışma programında çekmiş, Şengör’ün dile getirdiği “Dünya 4,5 milyar yaşındadır” gibi bilimsel önermelere “Yok ya, nereden biliyorsun” gibi yanıtlar vererek “profesör doktor” unvanını nasıl hak ettiğini ortaya koymuştu.

Bayındır'ın Süleymaniye Vakfı internet sitesinde "kadın imam" sorusundan iki gün önce "factoring şirketiyle çalışmanın neden caiz olduğunu" açıklaması da dikkat çekti.

(soL - Haber Merkezi)