Kâbe’ye piyasa makyajı

Kâbe’nin çevresi yeniden düzenlenerek rezidanslara ve alışveriş merkezlerine kavuşuyor. 18 mimarlı projeye Türkiye de katkıda bulunuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Suudi yönetimi uzun zamandır planlanan projeyi hayata geçirerek Kâbe'nin çevresini yeniden düzenleyecek. 18 mimarın yürüteceği proje için dünyaca ünlü isimlerle çalışan Suudi Arabistan Kralı Abdullah, İngiltere'nin ünlü mimarları Zaha Hadid ve Norman Foster'ı da proje grubuna davet etti. Tarihin en önemli yenileme projelerinden biri olarak anılan ve Bin Ladin İnşaat ile Öger İnşaat tarafından yürütülen Mekke projesi kapsamında üç milyon kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir cami inşa edilecek, etrafını da dev alışveriş merkezleri ve oteller süsleyecek.

İngiliz The Independent gazetesinde yer alan haberde, Mekke'nin çehresini değiştirecek projeyle, Kâbe'nin etrafına residanslar, oteller, alışveriş ve iş merkezleri yapılması öngörüldüğü bilgisi yer alıyor. Proje tamamlandığında, dünyanın en kalabalık kompleksi olarak adından çok söz ettirecek.

Projeye İngiltere'den katılan iki mimar Hadid ve Foster, bu konuda fazla bilgi vermek istemiyorlar. Foster'ın El Haram camisine yapılacak ek yapılardan, Zaha Hadid'in de caminin yeniden yapılmasıyla ilgilenecekleri bilgisi gazetedeki haberde yer alıyor. İki ünlü mimar, dünya çapında gerçekleştirdikleri kentsel dönüşüm projeleriyle tanınıyorlar. Zaha Hadid, İstanbul'da Kartal bölgesinin kentsel dönüşüm projesine imza atan mimarlardan biri olarak biliniyor.

Zemzem Kulesi
Kâbe'nin etrafını içine alan yeniden düzenleme projesinin en "görkemli" bölümü, Temmuz 2002'de temelleri atılan ve 2006 yılında hizmete açılan Zemzem Tower (Kulesi) kompleksi. 6 bin 400 dolarlık devremülkten, 4 milyon dolara Kâbe manzaralı daireye kadar birçok alternatifi bulunan kompleks tamamlandığında, 8 bin odaya sahip ve en yükseği 60 katlı olan 7 gökdelenden oluşacak. İçinde 8`i 50 kişilik 36 asansör bulunan binadaki ses sistemiyle Kabe'de okunan ezan bina içinden de dinlenebiliyor. Alt katları alışveriş merkezi olarak faaliyet gösteren komplekste kat hizmetleri için kira haricinde yüksek bir aidat alınıyor. Lüks olarak dekore edilen, günlük temizlik ve oda hizmetleri sunulan binalarda güvenliğe büyük önem veriliyor.

Dört yüz büyük Türk!
Yaklaşık 20 yıldır Suudi Arabistan'da bulunan ve Zemzem Tower'daki odaları kiralayan şirketlere danışmanlık yapan Nazım Karaman, kompleksteki odaların, manzara ve büyüklüklerine göre 500 binle 4 milyon dolar arasında fiyata kiralanabildiğini söylüyor. Binaların işletim hakkının 25 yıllığına uluslararası faaliyet gösteren bir Kuveyt şirketine verildiğini belirten Karaman, bu şirketin de çeşitli ülkelerdeki şirketler aracılığıyla kiralama yaptığını ifade ediyor. Gündeminde kriz bulunan Türkiye'den kompleks için çok talep olduğunu söyleyen Karaman, "buranın durumu farklı. Bu nedenle de sürekli talep var. Dünya genelindeki kriz buranın müşterilerini pek etkilemez. Çünkü burası bir tatil ya da eğlence amacıyla kiralanan dairelerden işlevi açısından farklı. Kiralayanlar ya kendileri için alıyor, ya da devre mülk şeklinde üçüncü kişilere kiralıyor. Hac ve umre için yoğun talep olması buraya olan ilgiyi de artırıyor" diyor. İsimlerinin gizli tutulduğu söylense de şu ana kadar Zemzem Tower'dan daire alanlar arasında dört yüz kadar Türk bulunduğu ifade ediliyor.

Türkiye Kral'a şükranlarını sunar
Suudi Kral Abdullah yıllar önce İstanbul'da Anadoluhisarı'nda bulunan Sevda Tepesi'ni satın almış, imar kanunu nedeniyle üzerinde herhangi bir bina inşa edememişti. 2007 yılında Kral'ın İstanbul ziyareti sırasında, Boğaziçi İmar Kanunu'nda değişiklik konusunun yeniden gündeme getirilmesi, "Kral'a Sevda Tepesi jesti mi yapılacak?" sorusunu akıllara getirmişti.
Suudi Kralı'nın Türkiye'yle bağı yalnızca İstanbul'daki Sevda Tepesi'yle sınırlı değil. AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le arasında güçlü bir ilişki bulunan Kral, Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonraki ziyaretinde, Gül'le resmi konutu yerine otelde görüşmeyi tercih etmişti. Tartışmalara yol açan bu ziyaretin ardından Kral'a bir de Devlet Nişanı verilmişti. Politik ilişkiler konusunda oldukça yakın davranan iki ülke yönetimi, ticari ilişkiler konusunda da kriz ve sınır tanımıyor.