İzmir'de eli sopalı polislerin yargılanması engellendi

Haziran Direnişi sürecinde İzmir’de ellerinde sopalarla göstericilere şiddet uygulayan ve polis olduğu belirlenen kişiler hakkında takipsizlik kararı veren savcılık, suç duyurusunda bulunan İzmir Barosu’na kararı tebliği etmeyerek itiraz hakkını da engelledi.

Haziran Direnişi günlerinde İzmir'de polislerin ellerinde sopalarla şiddet uyguladığı mağdurların başvurusu üzerine harekete geçen İzmir Barosu’nun, darp raporları ve görüntü kayıtlarıyla birlikte suç duyurusunda bulunduğu İzmir Cumhuriyet Savcılığı, polislerin yargılanmasına gerek görmedi.

Cumhuriyet'in haberine göre, yurttaşlara işkence yapıldığını hukuki olarak tespit ettiklerini ve bu yönde yargılama talep ettiklerini belirten İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi’nden sorumlu yönetim kurulu üyesi Anıl Güler, takipsizlik kararının kendilerine bildirilmemesi nedeniyle itiraz haklarını kullanmalarının engellendiğini de belirtti.

Tebligat yapılmamasına gerekçe olarak, "İzmir Barosu’nun suçtan zarar görmemesi" olarak bildirildiğini belirten Güler, “Bu hukuki anlamda ciddi bir skandaldır. Bu kabul edilemez. Davaya ilişkin itiraz hakkımız elimizden alınmış oldu. Ancak İzmir Barosu olarak bu tebligat skandalına itiraz edeceğiz” dedi.