İTÜ'de Erdoğan'a karşılama

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın üniversite açılışı sırasındaki ziyareti Yurtsever Cepheli Öğrenciler tarafından protesto edildi. Öğrenciler 12 Eylül darbesinin yıl dönümüne denk gelen ziyarete ve "Türbana özgürlük" imzacısı İTÜ rektörüne ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

soL (HABER MERKEZİ) İTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi önünde bir araya gelen Yurtsever Cepheli Öğrenciler saat 10.45'te açılışın yapılacağı binaya doğru yürüyüşe geçti. Öğrenciler "12 Eylül Çocuğusun Doğum Gününü Başka Yerde Kutla" yazılı ve Tayyip Erdoğan karikatürü bulunan pankart taşırken, "Üniversiteler Bizimdir Liboşa, Yobaza Bırakmayız, Tayyip Defol Üniversiteler Bizimdir" sloganlarını attı.

Protesto'ya yoğun katılım gösteren öğrencilere, açılış etkinliğinin yapılacağı bina önlerinde polis barikatının kurulması üzerine, Yurtsever Cepheli Öğrenciler burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında, 12 Eylül darbesinin emekçilerin tüm kazanılmış haklarını elinden alınmak, ülkeyi örgütsüzleştirmek, bir daha belini doğrultamaz hale getirmek için gerçekleştirildiği hatırlatıldı. "12 Eylül darbe ile başladı ama darbe ile bitmedi" diyen öğrenciler açıklamada, 1984'te Türkiye'de ilk özel üniversitenin kurulmasıyla üniversitelerin piyasayla bütünleştirildiğini belirtildi.

Açıklamada, boğazlardan Amerikan ve diğer NATO gemilerinin Montrö Anlaşması hiçe sayılarak Gürcistan'a gidişine değinilirken, 70 yıllık anlaşmanın hiçe sayıldığı, savaş kışkırtıcılığı yapmak üzere Amerikan savaş gemilerine izin verildiği belirtildi.

"Türbana özgürlük" imzacısı akademisyenlerin rektör olarak atanmasının protesto edildiği açıklamada, "AKP, üniversiteleri teslim almak için elinden geleni yapıyor, yoluna taş koyabilecek herkesi tasfiye ediyor. 12 Eylül sürüyor. Yeni İTÜ Rektörü Muhammed Şahin, okulumuzun açılış törenine Kasımpaşa İmamını davet etmiş. Sanırız kendisine hediye edilen makamdan dolayı teşekkür borcu duyuyor. İTÜ'de bundan sonra aydınlanmacılıktan, ilericilikten, bağımsızlıktan yana bir ses çıkartmamak için elbirliğiyle çalışacaklarına and içecek olmalılar" denildi.

Yurtsever Cepheli Öğrenciler açıklamada, "gericilere, işbirlikçi liboşlara hadlerini bildirmek, gençliğin yurtsever sesini üniversitelerimizde yankılatmak Harun Karadeniz'lere borcumuzdur" derken, Muhammed Şahin ve Tayyip Erdoğan'ın 12 Eylül'ün öz çocukları olduğu ve doğumgünü kutlaması için yanlış yer seçtiklerini belirttiler. Yurtsever Cepheli Öğrenciler Tayyip Erdoğan ve İTÜ rektörü Muhammed Şahin'e seslenerek, "Gidin doğum gününüzü Amerika'da Fethullah'ın yanında kutlayın" ifadelerini kullandı.

Öğrenciler basın açıklamasının ardından, alkış ve sloganlarla kampus çıkışına doğru yürürken, çıkışta yapılan konuşmada eylemin önemine dikkat çekilerek eylem sırasında İTÜ Öğrenci Kollektifi üyelerinden 18 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterilip öğrencilerin serbest bırakılması istendi.