İTÜ’de İngilizce eğitim protesto edildi

İstanbul Teknik Üniversitesi senatosunun aldığı eğitim dilinin İngilizce’ye çevirme kararı, çok sayıda öğrenci ve akademisyen tarafından bugün gerçekleştirilen eylemle protesto edildi.

soL (İSTANBUL) İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) senatosunun Üniversite'deki eğitim dilini tümüyle İngilizce'ye çevirme kararı eylemlere sahne olmaya devam ediyor. Geçen hafta alınana karar sonrasında başlayan eylemliliklerin ardından bugün çok sayıda öğrenci ve akademisyen karar karşı protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylemde İTÜ'nün İngilizce telaffuzu kullanılarak "İTÜ, AY-Ti-Yu olmasın" denildi.

İTÜ Maslak Kampüsü'nde saat 12:30'da başlayan eylemde 75. Yıl Öğrenci Sosyal Merkezi'nden Rektörlük binası önündeki Atatürk Anıtı'na yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş sırasında "İTÜ, Ay-Ti-Yu Olmasın" ve "Türkçe Demek Bilim Demek" sloganları atıldı.

"Kaliteli eğitim İngilizce'den geçmiyor"
Rektörlük binası yakınındaki Atatürk anıtına varılmasıyla burada ıslıklarla senatonun kararı protesto edildi. İTÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Gülce Kuntay ve Arıyorum İTÜ Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Avcı tarafından yapılan konuşmalarda, bilimin en iyi anadilde öğrenileceği, bilimsel araştırmaların yabanca dilde öğretimin eğitimde kaliteyi düşürdüğünü belirttiği vurgulandı.

"İTÜ Ay-Ti-Yu olmasın" sloganının bir durum eleştirisi olduğu belirtilirken, konuşmada, İTÜ'de kaliteli eğitim yapılmasının yolunun İngilizce eğitimden geçmediği söylendi. Kuntay ve Avcı, İTÜ yönetiminin öğrencilere dikkate alarak daha bilimsel ve çağdaş çözümler üretmesini talep ettiklerini belirtti. Yapılan konuşmaların ardından eylemciler rektörlük binası önünden ıslıklarla yürüyüşlerini 75. yıl Öğrenci Sosyal Merkezi'ne doğru sürdürerek eylemi sonlandırdı.

"Kaygılarımızda haklı olduğumuz ortaya çıktı"
Yurtsever Cephe İTÜ Öğrenci Birlikleri tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, İTÜ'nün Rektör Muhammed Şahin yönetimindeki rotası kararla birlikte ele alındığında, İTÜ öğrencilerinin kaygılarında ne kadar haklı olduğunun ortaya çıktığı ifade edildi. Açıklamada eğitim diliyle uğraşmak yerine yabancı dil eğitimini nasıl daha iyi verebiliriz sorusunun cevabını aramak gerektiğine dikkat çekilirken, "Yabancı dil eğitimi sırasında çözülmesi gereken sorunu lisans eğitimine devrederek, öğrencilerin hakkıyla anlayamadıkları bir dilde görecekleri eğitimden yarar beklemek gerçekçi değildir" denildi.

Anadilde bilimsel eğitim
Rektör Muhammed Şahin'in, Abdullah Gül ve YÖK işbirliği ile atandığı günden bu yana üniversiteye dair karar alma aşamalarında öğrencilerin yok sayıldığının belirtildiği açıklamada "Gerekçeli kararda bu düzenlemenin tek gerekçesi olarak 'yabancı öğrencilerin dil problemi nedeniyle İTÜ'yü tercih etmiyor oluşu' gösterilmiştir. Ayrıca kararda, bu sayede İTÜ'yü uluslar arası alanda tanınan bir üniversite haline getirmekten bahsedilmektedir. Halbuki üniversite ülkenin ve toplumun çıkarlarını gözeten, bilimin ve halkın sorunlarını gündem edinen bir kurumdur. Üniversite pazarlanacak bir kurum olamaz. Bilimin, bilginin ve olanakların paylaşılması elbette önemlidir fakat bunun sağlanması için evvela yetkin bilimsel üretim gerekir ki, bu da ancak anadilde eğitim ile mümkün olur" denildi.

Anadilde eğitimin insan olmaktan kaynaklı bir hak olduğunu vurgulandığı açıklamada, "İTÜ Senatosu yanlış bir karara imza atmıştır. Yurtsever Cephe İTÜ Öğrenci Birlikleri tüm duyarlı akademisyen ve öğrencileri bu kararı geri aldırmak üzere harekete geçmeye çağırmaktadır" denildi.