İstihbaratta Cemaat tasfiyesi sanılandan büyük

Emniyet İstihbarat’ta Gülen Cemaati’ne yakın şube müdürlerinin tasfiyesinin yanı sıra, alt kademelerde yer alan isimler arasında da tasfiye yaşanıyor. 6 bin olan istihbarat kadrosu 3 bine düşürülecek. Cemaat, tasfiyeler konusunda MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı suçluyor.

AKP ile Gülen Cemaati arasındaki çatışmanın şu sıralar baş cephesi olan Emniyet İstihbarat’ta, Cemaat kadrolarına yönelik tasfiyenin boyutlarının sanılandan büyük olduğu anlaşıldı.

Bu seneki Emniyet Şark Tayini atamaları, İstihbarat’ta bir tasfiye hareketine dönüştü. Görevden alınanların, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’nda Ömer Altıparmak ve 13 müdürle sınırlı olmadığı açığa çıktı. Şube müdürlerinin yanı sıra müdür yardımcıları ve emniyet amirleri de başka görevlere atandı.

Kadroda yarı yarıya azaltma
Emniyet teşkilatındaki 6 bin kişilik istihbarat kadrosunun da 3 bin kişiye düşürüleceği öğrenildi.

Kadrodaki yarı yarıya azaltmanın doğrudan Gülen Cemaati bağlantılı polislerin tasfiye edilmesiyle bağlantılı olup olmadığı bilinmiyor.

Cemaat’e yakın isimler, Emniyet’te yaşanan tasfiyenin arkasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan’ın olduğunu savunuyor. Cemaat’le Hakan Fidan arasındaki çatışma Oslo görüşmeleri sonrasında ayyuka çıkmış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakan Fidan’ın sorgulanmasına izin vermemişti.

Mayıs ayında AKP’li yetkililerin ABD gezisi sırasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Fethullah Gülen’le görüşmüştü. Görüşmede Arınç’ın “siyasetten çekilin”, Gülen’in ise “kadrolarımıza dokunmayın” dediği öne sürülmüştü.

Son olarak bu hafta Milli Eğitim Bakanlığı’nın, özel dershanelerin kapatılacağı yönündeki açıklaması da Gülen Cemaati’yle AKP arasındaki gerilimi artırdı.

Basında Cemaat’e yakın isimler, Emniyet’teki sonra tasfiyenin arkasında Hakan Fidan’ın olduğunu ve gönderilen Cemaat kadrolarının yerine eski ülkücü kadroların getirildiğini öne sürüyor.

Emniyet arşivinde klon tartışması
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Emniyet İstihbarat’ın arşivinin klonlandığı yönündeki iddiayı incelediklerini belirterek, “Konuyu emniyet müdürümüzle ve ilgililerle paylaştık. Olayla ilgili araştırma yapıyoruz. Gerçekten böyle bir şey var mıdır, yok mudur? Gerekirse uzman ekipler de araştırmasını yapar” dedi.

Güler, kimsenin buna cüret edemeyeceğini savunarak, “Her kurumun bir arşivi vardır. Bu işin başka amaçlarla kullanılmış olması iddialarını ben sadece incelenecek bir iddia olarak görürüm. Buna da ihtimal vermem. Emniyet teşkilatında kimse böyle bir faaliyet içinde olamaz” diye konuştu.

MİT’le Cemaat arasındaki gerilimin bir yüzü, Cumartesi günü Star gazetesinde ortaya atılan “Emniyet İstihbarat’tan giden kadrolar, arşivi klonlayıp yanlarında götürdü. Buradan bilgi sızdırılıyor” haberine yansımıştı.

Haberde, soL’un gündeme getirdiği ve Şubat ayında İstanbul’da, El Kaide finansörü El Kadı ve bir Başbakan koruma polisinin de içinde bulunduğu bir aracın kaza yaptığı ve kazanın örtbas edildiği bilgisi itiraf edilmişti. Haberde, bu bilginin sızdırılmasının sorumlusunun İstihbarat’tan tasfiye edilen Gülenci polisler olduğu ima edilmişti.