İşte “yeni CHP”li: Fethullah Gülen bilgedir

CHP’de Kılıçdaroğlu’nun PM’ye aldığı ilahiyatçı Muhammet Çakmak, Fethullah Gülen’e selam çaktı. Sola akıl vermekten de geri durmayan Çakmak, daha önce AKP milletvekili aday aday olmak istemişti, DYP’de Genel Başkan Yardımcılığı yaptı ve Mehmet Ağar’ın danışmanı idi.

CHP’de son kurultayla birlikte Kemal Kılıçdaroğlu’nun blok listesinden Parti Meclisi’ne giren isimlerden, Elazığlı Halidi Nakşibendi şeyhi Halit Hoca'nın torunu Dr. Muhammet Çakmak, Akşam gazetesinden Özlem Akarsu Çelik’e verdiği röportajda “Fethullah Gülen bilgedir, selamlıyorum” dedi.

2002'de AKP'den aday adayı olmak isteyen Çakmak, 2004-2007 yılları arasında DYP Genel Başkanı, hemşerisi Mehmet Ağar'a danışmanlık yaptı. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde din sosyolojisi dersleri veren Çakmak'ın yüksek lisans tezi, 'Dini bir grup olarak Aczmendilik', doktora çalışması, 'Nakşibendiliğin Sosyolojik Evreni- Elazığ ve Siirt Örneği'.

Çakmak’ın CHP’yle ilişkisi, Deniz Baykal döneminde başlamış. Çakmak, Baykal’ın o dönem ses getiren “kutlu doğum haftası” konuşmasının yazımına katkıda bulunmuş. Çakmak, “Gürsel Tekin de yakın arkadaşımdır” diye belirtti.

“CHP tanrısal söylem geliştirmeli”

CHP’deki değişimi “Değişim çok doğal. Değişmek ontolojiktir, tanrısaldır. Değişmemek bataklığa dönüşmektir” diye yorumlayan Çakmak, Akarsu Çelik’in “CHP'yi eleştirirken 'Tanrısal söylem geliştirmelisiniz' demiştiniz...” hatırlatmasına şöyle yanıt verdi: “CHP belli bir söyleme, banda sıkışmış, toplumun büyük bir kısmı ile irtibatını kaybetmişti. Tanrısal söylem, insanın bu evrende yaratılmış en değerli varlık olduğunu hesaba katan söylemdir. Ötekileştirmeyen, ayırmayan, itmeyen... 'İnançların, etnik kökenin, alışkanlıkların beni ilgilendirmiyor. Sen önemlisin çünkü tanrının bu evrende yarattığı en değerli varlıksın' demek gerekiyor.”

AKP’yi eleştirmekten kaçındı
Akarsu Çelik’in “Başbakan da 'Yaradılanı severiz Yaradan'dan ötürü' diyor” hatırlarmasına ise Çakmak, “Evet ama bunu söylerken birilerini ötekileştirmemek asıl önemli olan” diye karşılık verdi. Akarsu Çelik AKP’nin kimi ötekileştirdiğini sorduğunda ise Çakmak’ın yanıtı “içbir partinin sözcüsünü rakip olarak görüp konuşmayacağım. Fikirlerimi, doğrularımı, Türk milletine olan derin inancımı ifade edeceğim. Biz dünyadaki gelişmeleri rakip kabul ediyoruz” oldu.

Moderniteye karşı postmodernist İslami söylem
Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle yeni bir postmodern çağa girildiğini savunan Çakmak, “Ben, 'İslam modernite karşısında görkemli bir defans oluşturdu' diyorum. Nakşibendilik, insanlığı yalnızlaştıran bu kainatta çıkara dayalı ilişkilere karşı yüksek bir ahlaktır. İslam ötekileştirmez, insanların ruhları üzerinde bir baskı aracına da dönüşmez” dedi.

Fethullah’ı övüyor, sola da akıl veriyor!

CHP’nin yeni postmodern dincisi Muhammet Çakmak, sola akıl vermekten de geri durmadı. Çakmak, en bilindik klişeyi tekrarlayarak “Türkiye'de Karl Marks anlaşılsaydı sol bu kadar sefil duruma düşmezdi” dedi.

Sözü Fethullah Gülen’den açan Çakmak, şunları söyledi: “Fethullah Hoca Türkiye'de bir fenomendir, kimsenin görmezden gelemeyeceği bilge bir adam. Fakir halkın çocuklarının okuması için sonsuz gayret gösteren biri. İyi şeyler yapıyor. İnsanlar mesailerini, paralarını bireysel dünyanın görkemlerine harcarken, Fethullah Hoca Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde okullar açıyor. Önce eğitime hizmet veren herkesi sonsuz saygıyla selamlıyorum. Fethullah Hoca, Türk toplumunun temel değer sistemine ve milletin, devletin daha da güçlenmesine katkı yapan bir kişidir. Saygıyla izliyoruz.”

Çakmak, Akarsu Çelik’in “Cemaatin güçlenmesinin ardında ABD var, yorumuna katılıyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bunlar klasik eski Marksist jargona dair, geri kalmış kafaların ürünü olan söylemler. Komik şeyler. Türkiye'de Karl Marks anlaşılsaydı sol bu kadar sefil duruma düşmezdi. Ben Marks'ın yabancılaşma kavramını okuduğumda sarsılmıştım.”

(soL - Haber Merkezi)