İşte ‘ülkücü’nün vatan aşkı!

İngiltere’nin gizliliğini kaldırdığı belgelere göre Gün Sazak, 1980 yılında İngiltere’yle “gizli ve devamlı” bir ilişki kurmak istediğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, bakanlığın 1980 yılına ait belgelerinin üzerindeki gizlilik kaldırıldı. Erişime açılan belgeler arasında 12 Eylül darbesi döneminde Ankara’daki elçilikle yapılan yazışmalar da var.

14 Mart 1980 tarihli belge, dönemin MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Gün Sazak’ın İngiliz elçisiyle yaptığı görüşmeyi anlatıyor. Sazak, İngiltere’yle “gizli ve devamlı” bir ilişki kurmak istediğini söyledi, İngiltere’den MHP’ye destek istedi.

Belge şu şekilde:

1. Bay Gün Sazak bu öğleden sonra kendi isteğiyle bir saatlik bir görüşmede bulundu.

2. İngiltere ile devamlı ve gizli bir ilişki kurmak istediğini söyledi. Ben açıkça böyle bir şeyi destekleyemeyeceğimizi ama elbette tüm görüşlerdeki Türk liderleriyle tamamen doğal bir kontak sürdürmeye ilgi duyduğumuzu söyledim.

3. Uzun uzadıya Türkiye’nin en büyük belası olarak atfettiği Sovyet tehlikesinden bahsetti. Sonuç olarak, Türkiye’nin İngiltere’nin yardımına ihtiyacı olduğunu ve dünya siyasetinin lideri olan İngiltere’nin MHP’yi desteklemesi gerektiğini söyledi. Türkiye’yi gerçekten desteklediğimizi ama özel olarak hiçbir partiyi kesinlikle “desteklemeyi” (Anlamı ne olursa olsun) düşünmediğimizi söyledim. Bir yere kadar, Türkiye’nin iç işlerine dair fikirlerimiz var, kendi geleneklerimiz merkezi bir consensusu desteklememizi ve aşırı renklerin hepsinden uzak durmamız gerektiğini gösteriyor.

4. MHP’yi ve orduyu Ecevit uysallığı ile “yıllardır hazırlık aşamasında olan komünist hakimiyet” karşısında var olan iki bariyer olarak tanımladı. Ara ara sessizliğimin görüşlerde herhangi bir değişimi göstermediğini açıkça belirttim.

5. Sonuç olarak MHP bizden bir tür yardım bekliyor. Çünkü ABD’nin ve özellikle CIA’in Türkiye’deki solculara destek olduğunu düşünüyorlar. Amerikalıların bilhassa Aydınlık’ı desteklediğini (finanse ettiğini) iddia etti. Ben duygularının incindiği izlenimine kapıldım. Çünkü Maocular ondan daha çok kokteyl davetiyesi almıştı.

6. Bana çoğunu notlardan okuduğu 1960’dan beri gelişen olaylar hakkında yaptığı analizlerin detaylarıyla sizi yormayacağım(!) Vardığı sonuç ise giderek orduyu da hedef alan ve artış gösteren solcu terörizmin bir darbeye zemin hazırlamak için yapıldığını ve bir komunist darbe amacı taşıdığıydı.

(soL - Haber Merkezi)