İşte Türkiye'nin tampon bölge planı: Lazkiye'den Kamışlı'ya kadar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde kuracağı "tampon bölge"nin ayrıntılarını açıkladı. Buna göre tampon bölge, Suriye ordusunun kontrolündeki Lazkiye'den başlayacak, Nusra'nın kontrolündeki İdlib'den geçerek, YPG ve IŞİD'in elindeki bölgelere kadar uzanacak.

Suriye'de bir tampon bölge ve uçuşa yasak bölge kurmak istediğini gizlemeyen AKP hükümeti, tampon bölge planının ayrıntılarını da açıkladı.

El Cezire Türk'e konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD tehdidi bertaraf edilse bile, Suriye halkının yeni tehditlerle karşı karşıya kalacağını, bunun için Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması gerektiğini söyledi. Suriyelilerin Suriye'de kalmasını istediklerini belirten Davutoğlu, bu noktada Türkiye'nin de ihtiyaçları karşılayacağını, tampon bölgenin "askeri" olmaktan çok "insani" olacağını öne sürdü.

Davutoğlu, tampon bölgeye ilişkin ise şunları söyledi:

"Biz bunun belli yoğunluklu nüfusların olduğu yerlerde, mesela Halep’in kuzeyinde olması lazım. Çünkü Halep’te hem rejim saldırıları var, hem IŞİD saldırıları var. Halep’le Türkiye sınırları arasında olması lazım. İdlib’in Türkiye sınırına yakın yerlerinde, aynı şekilde Lazkiye’nin kuzeyinde, yine Haseke’de belli bölgelerde, şu anki Cerablus bölgesinde, Aynul Arap’da… Birleşmiş Milletler’in belirlemesi en doğru olanıdır. Uluslararası meşruiyeti güçlü olur."

Davutoğlu'nun bahsettiği noktalardaki askeri kontrol şu şekilde: Lazkiye-Suriye ordusu, İdlib-Nusra Cephesi (Afrin'de YPG), Halep'in kuzeyi-IŞİD ve YPG (Azaz'da İslami Cephe), Rakka-IŞİD, Haseke-Suriyeordusu ve YPG.


Kaynak: El Cezire Türk