İşte TOMA'lara katılan o kimyasallar: Zehir takviyesi Başbakanlık’ta yapıldı

soL’un ulaştığı görüntüler, TOMA’lardan göstericilere sıkılan suya karıştırılan kimyasal sıvının, Ankara’da Başbakanlık’a ait binada yüklendiğini ortaya koyuyor.

Görüntüler, savaş karargahının doğrudan Başbakanlık olduğuna işaret ediyor. Devletin sipariş ettiği yeni TOMA’ların ihalesini ise eski AKP milletvekilinin şirketi aldı.

soL gazetesinden Hatice İkinci'nin haberine göre, günlerdir tartışılan ve birçok yaralanmaya neden olan, TOMA’lardan sıkılan zehirli kimyasal suların Ankara’da Başbakanlık’a ait binanın bahçesinde hazırlandığı ortaya çıktı. Türkiye’nin en sıkı korunan yerlerinden biri olan bahçenin karşısında Yargıtay Başsavcılığı binası, diğer yanında ise Genelkurmay ek binaları bulunuyor. Yani, sulara zehirli kimyasal katma işi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm kabine üyesi Bakanlar ile Yargıtay üyeleri ve Genelkurmay Başkanlığı’nda çalışan askerlerin gözü önünde yapılıyor.

O kimyasal vücudu yakıyor
TOMA’lardan sıkılan su, kahverengiye çalan rengi ve göstericilerin cildine temas ettiği yerlerde ciddi sağlık sorunları doğurması nedeniyle dikkat çekmişti. Gönüllü doktorların, bu suya maruz kalan göstericilerin derilerinde 2. derece yanık olduğunu açıklaması, tartışmayı büyütmüştü.

Geçen hafta TOMA sularına kimyasal karıştırıldığı iddiası İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya sorulmuş, Vali, “kimyasal kesinlikle yok, bazıları ilaçlı su” demiş fakat ilacın ne olduğunu ve niye suya ilaç karıştırıldığını açıklamamıştı. Fakat Vali, bu açıklamayı yapmadan önce, Taksim Meydanı’nda polisin TOMA’ya Jenix marka sıvı biber gazı içeren mavi bidonlardan doldururken fotoğrafları ortaya çıkmıştı.

En az 10 kamyon dolusu kimyasal taşındı
Son bir haftadır Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait tankerler su, yine Belediye’ye ait kamyonlar ise sürekli içi zehir dolu olan mavi bidonları Başbakanlık’a ait binanın bahçesine taşıyor. TOMA’ların sıktığı sulara zehir katılması işlemi de burada yapılıyor. Civardaki kamu binalarında çalışanların iddiasına göre, zehirli kimyasal madde dolu bidonları taşıyan kamyon sayısı 10’u geçti.

Mavi bidonların üzerinde yazan marka, Jenix, bazı avcılık ve silah dükkanlarında satılan biber gazını üreten firmanın adı. Taksim Meydanı’nda bidonlardan TOMA’ya yükleme yapıldığı anın fotoğrafı ortaya çıktıktan sonra “çapulcular”, Jenix firmasının internet sitesinde bu ürünün satıldığı sayfayı bulmuştu. Firma, sonradan bidondaki sıvı biber gazı ürününü sitesinden kaldırdı. Diğer biber gazı ürünleri ise halen sitede duruyor.

Savaş karargahı
“Savaş karargahını” hatırlatan bu görüntü, bu güne kadar Gezi direnişçilerine karşı yapılan polis saldırılarının, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü eli ile değil, doğrudan Başbakanlık tarafından yönetilen bir operasyon olduğunu gösterir nitelikte.

İşte kimyasallar: