İstanbul Valisi'nden 1 Mayıs açıklaması

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmemesiyle ilgili olarak, "Biz bir hakkı engellemiyoruz. Hakkın bizzat kullanılması için alanlar gösteriyoruz. Hiç bir zaman keyfi hareket etmiyoruz" dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bayrampaşa Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından Yücel Çakmaklı Kültür Salonu'nda düzenlenen 'Büyükşehirde genç olmak' konulu konferansa katıldı. Kültür salonuna gelişte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Mutlu, İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları ile ilgili soruları da yanıtladı.

DHA'dan Enver Alas'ın haberine göre, “Bu tür toplantıların, ifade hakkının kullanılması, toplanma hakkının kullanılması anayasal güvence altındadır. Herkes bu hakkı kullanacaktır" diyen Mutlu öyle devam etti:

“Aynı anayasa hükmünün devamında bu hakkın nasıl kullanılacağının kanunla düzenlenmiştir. Bununla ilgili de anayasaya uygun çıkarılmış olan ilgili mevzuatlar vardır. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası başta olmak üzere. Biz bir hakkı da engellemiyoruz. Hakkın bizzat kullanılması için alanlar gösteriyoruz. Nitekim Kadıköy'de Türk-İş'in yapacağı miting ile ilgili olarak da bu hakkın kullanılması konusunda onlara gerekli olan izni, müracaat ettikleri için de vermiş olacağız. Bu bakımdan kamu düzeni, sosyal düzen, trafik düzeni ve güvenlikle ilgili pek çok şehir hayatıyla ilgili hususlarda tedbir almak ve bu hakkın yasaya uygun şekilde kullandırılması bizim görevimizdir. Biz bu görevimizi yerine getiriyoruz. Bizim yaptığımız işlemde hukuka aykırı hiç bir işlem yoktur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de zaten buna dair gerekli olan talimatları veriyor. Bahsedilen değerlendirme 2008 yılında verilmiştir. 2008 yılından bu yana da herhangi bir olumsuz karar da söz konusu değildir. Geçen yıl da bu konuyla ilgili aldığımız bir karar vardı. 2008'in ötesinde şu ana kadar zaten 5-6 yıldır verilmekte olan kararlar var. Bu bakımdan bu bizim yetkimizde olan bir şey ama bu yetkiyi kullanırken de hiç bir zaman keyfi hareket etmiyoruz."

Mutlu, Taksim Meydanı'nda ve Kazancı yokuşunda yapılacak anma ve çelenk törenleri için gerekli izinleri verdiklerini belirterek çok daha nitelikli meydanlarda miting yapılması için yardımcı olduklarını kaydetti. Mutlu, bu belirtilen yerlerde yapılacak mitingler için gerekli taşıma ve lojistik ihtiyacı konusunda da yardımcı olabileceklerini belirterek "Bütün bunlar bir hakkın engellenmesi değil, daha iyi kullanılması için imkan sağlanmasıdır” dedi.

KABOĞLU: 1 MAYIS AKP'NİN GÖREVİDİR
Prof Dr. İbrahim Kaboğlu, DİSK ve KESK'in 2008 1 Mayıs'ında yaşananlardan sonrası 'Toplu ifade ve gösteri haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM'e başvuru yaptığını belirterek, “AİHM'in verdiği karar ile hükümetin Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamasını engellemesinin toplantı ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği, hükümetin kısıtlama için kullandığı gerekçelerin gerekli ve kanıtlanabilir olmadığı, toplantı yapma özgürlüğünün toplantının istenilen yerde yapılmasını da kapsadığı, soyut ve kanıtlanmayan bahanelerle emekçilere kapatılmak istenen ve kapatılan Taksim alanının kutlama alanı olduğunu tescil etmiş oldu" dedi.

Bu kararla Taksim'in 1 Mayıs alanı olarak tescillendiğini söyleyen Kaboğlu, “İlk defa bir meydan, ulusal üstü hukuk alanında bir hakkın temek unsuru olarak kabul edildi. İlk kez bir meydan, Avrupa İnsan Hakları Sistemi'nde bir özne olarak yer almıştır" dedi.

KARAR BAĞLAYICI
Kabaoğlu kararın iç hukuk için bağlayıcı olduğunu da dile getirerek, “İnsan hakları değerler sisteminde, kamu düzeni uluslar arası bir kurum olarak ele alınır. Bu kurum gereği hukuk devletinin gerçekleşme şekli olarak hukuk kurallarının uygulanma zorunluluğu, hukuk kurallarını oluşturan mahkeme kararının da uygulanması zorunluluğu tüm taraf ülkelere yüklenmiştir. Hükümet verilen bu karara itiraz hakkını kullanmamış, kararda yapılan tespitleri kabul etmiştir. Mahkeme de kararlara uymanın bakanlar komitesinin denetimini gerektireceği yaptırımını düzenlemiştir" dedi.

İNŞAAT NEDENİ DE ARTIK GEÇERLİ DEĞİL
1 Mayıs'ın kutlanmasını sağlamanın bu karardan sonra hükümetin görevi olduğunu belirten Kaboğlu, Taksim'in 1 Mayıs kutlamasına açılmasını güçlendiren bazı nedenlerinde olduğunu dile getirdi. Kaboğlu bu nedenleri, “1 Mayıs resmi tatil günü olarak ilan edilmiştir. Sokak ve caddelerde geliş-gidişi olumsuz etkileme olasılığı azalmıştır. 2013 1 Mayıs'ı inşaat nedeniyle engellenmek istenmişti artık o neden de geçerli değil. Anayasada güzergahı belirleme yetkisi 2001'deki değişiklikle mülki idarenin elinden alınmıştır. 1 Mayıs, zaman zaman yapılan gösteri ve yürüyüş olmayıp, sadece yılda bir kez yapılan bir emekçi etkinliği olduğundan kamu makamları bu konuda elden geldiğince esnek ve hoşgörülü davranmak durumundadır" diye sıraladı.