İsrail ile "Kaddafi-Chavez" gerilimi

İsrail ile Türkiye arasında yeni bir "atışma" başladı. Başbakan Erdoğan'ın Gazze'deki İsrail saldırılarına ilişkin sözlerine Lieberman'ın Başbakanı Kaddafi ve Chavez'e benzeten açıklaması izledi. Türkiye Dışişleri bu açıklamaya yanıt verdi.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile Türkiye arasında yeni bir karşılıklı "atışmaya" dönüşen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın Başbakan Erdoğan'a ilişkin sözlerine yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Lieberman’ın haddini aşan, yakışıksız ve gerçekle bağdaşmayan ifadelerini şiddetle kınıyor ve reddediyoruz" ifadesine yer verdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Başbakan Erdoğan'ın giderek Libya lideri Kaddafi ya da Venezuela Devlet Başkanı Chavez'e dönüştüğünü söylemiş, Başbakan Tayyip Erdoğan ise bu açıklamaya ilişkin "O adam muhatabım değil" demişti.

Hatırlanacağı gibi Başbakan Erdoğan, "İslam dünyasının ya da Kudüs'ün sorunlarına kayıtsız kalamayız. Gazze'deki çocuk katlini arkamıza yaslanıp izleyemeyiz" şeklinde bir değerlendirmede bulunmuş, Başbakanın bu değerlendirmesine Lieberman yanıt vermişti.

"İsrail'i eleştiriyoruz"
Dışişleri Bakanlığı, Lieberman'ın açıklamalarına ilişkin Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Lieberman’ın haddini aşan, yakışıksız ve gerçekle bağdaşmayan ifadelerini şiddetle kınıyor ve reddediyoruz" denerek, "İsrail’in, bölgede güven ortamının tesis edilmesine ve kalıcı barışa gidecek yolun açılmasına hizmet etmeyen faaliyetleri"nin Türkiye tarafından eleştirilmeye devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, Lieberman'ın Başbakan Erdoğan'a ilişkin sözlerine "Bu ifadeleri, dışişeleri bakanlığı görevini üstlenmiş bir şahsın sarf etmesi İsrail adına üzüntü vericidir" şeklinde yanıt verildi.

"Başbakanımız barışı sağlamayı hedefliyor"
Dışişleri'nden yapılan açıklamada Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla barışın sağlanmasına ve insan haklarının korunmasına vurgu yaptığı ve bu ifadelerin aşırılık olarak tanımlanamayacağı ifadesine yer verildi:
"Sayın Başbakanımız barışın sağlanmasının ve insan haklarının korunmasının önemine vurgu yapan ifadelerinin aşırılık olarak tanımlanması, insaf ölçüsüne sığmayan, haksız ve vahim bir çarpıtmadır."

Lieberman'ın Erdoğan'ı Kaddafi ve Chavez'e benzetmesinin, Dışişleri tarafından Başbakan Erdoğan'ın sözlerinin İsrail tarafından aşırılık olarak değerlendirildiği şeklinde yorumlanması dikkat çekti.

"İsrail aklıselim ile hareket etsin"
Açıklamada, "İsrail Dışişleri Bakanı’nın bu açıklamaları, uluslararası ilişkilerin yürütülmesindeki yerleşik diplomatik nezaket kurallarını hiçe saymaya yönelik tutumunun devam ettiğinin göstergesidir" denilerek, İsrail'in anlamsız ve kabul edilemez yaklaşımına bir an önce son vermesi istendi ve İsrail aklıselim ile hareket etmeye davet edildi.

(soL-Haber Merkezi)