"İşkence delilleri yok edildi"

Londra Yüksek Mahkemesi’nde 20 Iraklı sivilin işkence görmesini ve öldürülmesini inceleyen bir davada, bir İngiliz subayı, öldürülen Iraklıların fotoğraflarının bulunduğu iki dizüstü bilgisayarı denize attığını itiraf etti.

soL (DIŞ HABERLER) İngiliz birliklerinin, Mayıs 2004'te Basra'da girdikleri bir çatışma sonrasında 20 Iraklı ölmüştü. Mahkemede, İngiliz askerleri, çatışma bittikten sonra 20 sivili gözaltına almakla, işkence uygulamakla ve öldürmekle suçlanıyor. Savunma Bakanlığı ise, söz konusu 20 kişinin çatışma sırasında öldürülen militanlar olduğunu, cesetlerin, askeri kampa, daha önceki bir vakanın incelenmesi kapsamında getirildiklerini ve kimlik tespiti için fotoğraf çekildiğini öne sürüyor.

Yüksek Mahkeme'de tanıklık eden İngiliz istihbarat subayı James Rands, öldürülenlerin fotoğraflarını içeren iki dizüstü bilgisayarı, ayrı ayrı, 2006 ve 2007 senelerinde denize atarak yok ettiğini açıkladı. James Rands, fotoğrafları ve birçok "çalışma belgesi"ni kişisel bilgisayarına yüklediğini söyledi. Bilgisayarları yok etmesini, bu bilgilerin kişisel bilgisayarında bulunmasını yasaklayan düzenlemelere uyma gerekçesine dayandırdı.

İngiliz subayı, bilgisayarları denize atmasını büyütüldüğü kadar önemli bir mesele olarak görmediğini, "son derece nahoş" oldukları için fotoğrafları saklama gereği duymadığını söyledi.

Bu "nahoş" fotoğrafların bulunduğu bilgisayarlar, 20 Iraklı'nın çatışma sırasında mı yoksa işkence ile mi öldürüldükleri sorusunun cevabıyla birlikte Basra Körfezi'nin dibinde yatıyor.