‘İşkence davası’ tam 30 yıl sonra açıldı

1984 yılında Hakkari Çukurca'da yapılan baskında gözaltına alınıp gördüğü işkence nedeniyle ayak parmakları kesilen Abdurrahman Demir'in suç duyurusu üzerine 4 rütbeli asker hakkında 18 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

1984 yılında Hakkari’nin Çukurca ilçesinde PKK’nin bir askeri araca yaptığı saldırının ardından çevre köylere düzenlenen baskında gözaltına alınan ve uğradığı işkence nedeniyle kangren olan ayak parmakları kesilen Abdurrahman Demir’in 2011 yılında yaptığı suç duyurusu nihayet sonuç verdi.

Milliyet'ten Burcu Karakaş'ın haberine göre, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, işkence suçundan dava açtığı 4 rütbeli asker için 18 yıla kadar hapis cezası istedi. Mahkeme, iddianameyi ilk önce iade etti ancak iade kararına savcılık tarafından itiraz edilmesinin ardından dava açılabildi. Dava dosyasında, Demir’in işkence nedeniyle kesilen ayak parmaklarının fotoğrafları delil olarak yer aldı. Demir’in avukatı Fahri Timur, müvekkili hakkında o dönem başlatılan bir soruşturma olmadığını veya gözaltına alındığına dair herhangi bir adli işlem kaydı bulunmadığını söyledi.

'Askeri hastanede ayak parmaklarım kesildi'
Abdurrahman Demir, savcılığa verdiği ifadede, “Erlerin ölüm olayını kabul etmem için baskı yaptılar. Helikopterle Çukurca’daki yatılı bölge okula getirildik. Burada falakaya çektiler, tokat attılar. Burada ifade edemeyeceğim insan onuruna yakışmayan işkencelere maruz kaldım. Falakadan ayaklarım haşat oldu. Ankara’da askeri hastanede ayak parmaklarımı kestiler” dedi. Demir ile aynı dönem gözaltında bulunan, tanık Salman Ölmez de maruz kaldıkları işkenceleri, “Falakadan kanayan ayaklarımıza tuzlu su döküyorlardı. Ağaçlara kollarımızla asıyorlardı. Tazyikli su sıkıyorlar, elektrik veriyorlardı” ifadeleriyle anlattı. Şüphelilerden Kemal Kılıç ise “O dönem yatılı bölge okulunda akan hiçbir çeşme ve su yoktu” ifadeleriyle işkence iddialarını reddetti.