IŞİD'in elindeki 49 rehine serbest

IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosu ve 48 konsolosluk çalışanı serbest bırakıldı. Serbest bırakılan 49 kişi bu sabah saat 05.00 sıralarda Türkiye’ye giriş yaparak Şanlıurfa’ya getirildi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu,” Musul başkonsolosu ve çalışanları bu gece sabaha karşı ülkemize getirdik” dedi. Davutoğlu, Şanlıurfa sınırından Türkiy'ye giriş yapan Musul Başkonsolosu ve çalışanlarının kent sağlık kontrolünden geçirileceğini ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Musul’da alıkonulan 49 vatandaşın serbest kalması ile ilgili olarak Twitter hesabından açıklama yaptı. Davutoğlu, “Aziz milletimin gözü aydın. Irak’ta alıkonulan vatandaşlarımızı bugün sabah 5′te ülkemize getirdik. Bu süreçte vakur duruşunu bozmayan ailelere kalpten teşekkür ediyorum. Hepsine büyük geçmiş olsun. Bu süreçte büyük çaba gösteren başta MİT Müsteşarımız Hakan Fidan olmak üzere tüm görevlilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Çok zor bir dönemin geçiren ve bugün ülkelerine dönen vatandaşlarımı gönülden kucaklıyorum. Tekrar gözümüz aydın” dedi.

49 kişi Şanlıurfa'da bir kamu binasına getirildi
11 Haziran’dan beri IŞİD’in elinde bulunan Musul Başkonsolosu ile beraberindeki 48 rehine bu sabah teslim edildi. Irak’ta rehin alınmalarının ardından Suriye’ye geçirildiği bildirilen 49 rehine bu sabah Akçakale Sınır Kapısı’na giden Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, MİT Bölge Başkanı’nın da aralarında bulunduğu görevliler tarafından teslim alındı.

Güvenlik önlemleri arasında teslim alınan 49 rehine araçlarla kent merkezindeki bir kamu kurumu binasına getirildi. Rehinelerin tutulduğu kamu kurumu binası çevresinde önlemler artırılırken, rehin tutulanlardan bir kişinin yakını da bölgeye geldi. Yeğeninin özel harekatçı olduğunu ve Irak’ta rehin alındığını ifade eden ismini açıklamayan kişi, rehinelerin serbest bırakılmasının ardından beklemeye başladığını ifade etti.

Öte yandan hareketliliğin yaşandığı kent merkezindeki kamu kurumuna saat 07.15 sıralarında Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ile Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı da geldi. Aracıyla içeri giren Vali Küçük ile Emniyet Müdürü Pınarbaşı herhangi bir açıklama yapmadı.

49 kişi saat 08.00′de minibüslerle havaalanına götürüldü. Şanlıurfa Havaalanında Başbakan Davutoğlu ile buluşacak olan 49 kişi, Davutoğlu ile birlikte Ankara’ya hareket edecek.