IŞİD’e eleman gönderenler ifşa mı oldu?

Bugün bir internet sitesinde yayımlanan ve Türkiye’den IŞİD’e eleman gönderdiği iddia edilen kişilere ait belirtilen listedeki isimlerle yapılan görüşmeler dikkat çekici bir tabloyu ortaya çıkardı.

(soL - Ankara) Gün içinde bir internet sitesinde IŞİD’e elman gönderen kişilere ait bir iletişim listesi yayımlandı. Listedeki kişilerle yapılan görüşmelerde bazı isimlerin listede olma sebebi anlaşılamazken bazı kişilerle yapılan görüşmeler şüphe uyandırıcı bilgileri ortaya çıkardı. Kurdistan24.org isimli sitenin yayınladığı listedekilerle yapılan görüşmelerden öne çıkanları soL okurlarıyla paylaşıyoruz.

Listedekilerin ortak özelliği, Suriye’ye yardım
On yedi kişilik listede, üçünün hattının iptal edilmiş olması ve dördünün de telefonunun kapalı olmasından dolayı on kişiyle görüşmeler yapıldı.

Listedeki isimlerin çok büyük bir çoğunluğu Suriyelilere yardım topladığı iddia edilen derneklerin üye ve yöneticilerinden oluşuyor. Bunların içinde Biz Ümmetiz Platformu, Şam-ı Şerif Derneği, İlk Adım Eğitim Kültür Derneği, Gül Sofrası Eğitim Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma derneği, İlkadım İlim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği gibi, çoğu 2011’den sonra kurulmuş, dernekler mevcut.

Yapılan görüşmelerde, listedekilerin neredeyse tamamı ya tehdit edildiğini ya da emniyete suç duyurusunda bulunmaya gittiğini iletti.

Listedekilerin hemen hepsini bir polis ve Belçika’dan gazeteci olduğunu iddia eden biri aramış. Çoğu biri ya da birileri tarafından tehdit edildiğini iletirken IŞİD’e katılmak isteyenlerin de listedeki isimleri aradığı öğrenildi.

Yedi tanesi IŞİD ile ilgili soruya sadece ‘IŞİD’le bir bağının olmadığı’ cevabını verirken, IŞİD’e karşı olduğunu söyleyen sadece üç kişi oldu.

soL muhabiri araştırılmış
Biz Ümmetiz Platformu'ndan olduğunu iddia eden Muhammet Y. K., kendisiyle yapılan görüşmede IŞİD ile bir bağının olmadığını, tehdit aldığını ve emniyete gitmekte olduğunu iletti. Bu görüşmeden iki dakika sonra soL muhabirini tekrar arayan Muhammet Y. K.’nın muhabir B.U.’yu araştırdığı anlaşıldı. soL muhabirine hiç aktarmadığı kişisel bilgilerini vermişçesine konuşup internet sitesinin linkini iletme bahanesini sunan Muhammet Y.K.’nın iki dakika içerisinde soL muhabiriyle ilgili bu bilgileri nereden edindiği ise merak konusu. Ayrıca İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesine kayıtlı böyle bir platform ya da dernek bilgisinin olmaması da dikkat çekici diğer nokta.

Dernek adını vermeyen dernek yetkilisi
Listede Kırıkkale’deki kişi olduğu iddia edilen S.K.’nın, görüşmede ısrarla ilgili dernek bilgisini iletmemesi dikkat çekerken listeden haberi olmadığını söylemesi de şaşırtıcı bulundu. Kırıkkale’deki iletişim noktası olduğu iddia edilen S.K. Suriye’ye yardım topladığını fakat IŞİD’le bir ilgileri olmadığını söyledi. Hangi dernek aracılığıyla yardım toplandığı sorusuna ise cevap vermeyen S.K.’nın Gül Sofrası Eğitim Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğinin kurucusu ve başkanı olduğu, Kırıkkale Valiliği’nin internet sitesindeki bilgiden öğrenildi. (http://www.kirikkale.gov.tr/ortak_icerik/kirikkale/Dosyalar/valilik%20si...)

Nakliye işçisi de var
Listedekilerden biri de nakliye işçisi olarak çalıştığını iddia eden A.K. soL’a nakliye işçisi olduğu bilgisini veren A.K. bulunduğu şehirden hiç çıkamadığını, ne nakliyeci ne de şoför olmadığını, hamallık yaptığını ve IŞİD’le bir alakasının olmadığını iletti. A.K. için ilgili listede Hatay’da yaşadığı bilgisi verilirken A.K. Kırşehir’de yaşadığını ifade etti.

Bu durumda listenin kim tarafından ve hangi amaçla ortaya konduğu anlaşılamamışken listedeki bilgilerin sorgulanmaya açık hale geldi. Ankara Emniyeti ile yapılan görüşmede ise ilgili haberin emniyetin bilgisi dahilinde olduğu belirtilirken konu ile ilgi ne yapıldığının soL’u ilgilendirmediği söylendi.