'IŞİD, Türkiye'de en çok 9 ilde örgütleniyor'

CHP milletvekili Atilla Kart, IŞİD'in Türkiye'de ağırlıklı olarak Adapazarı, Konya, Bingöl, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, İstanbul, Ankara ve Bursa'da örgütlendiğini açıkladı.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 2012 yılından bu yana Suriye'deki çatışmalara katılarak hayatını kaybeden 90 Türkiyeli yurttaşın takma isimlerini açıkladı.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "IŞİD'in Türkiye'de ağırlıklı olarak Adapazarı Havzası'nda (Gebze, Yalova, Karamürsel, Adapazarı Merkez, İzmit Merkez ağırlıklı), Konya Havzası (Kırıkkale, Kırşehir ve civarı), Bingöl, Adıyaman, Diyarbakır bölgesi, Adana ve civarı, İstanbul (Sultanbeyli ve otogar civarı), Ankara (Hacı Bayram civarı) ve Bursa ağırlıklı bölgelerde katılımlarını ve bu yöndeki faaliyetlerini gerçekleştirdiği görülmektedir" dedi.

'Seyyar ve gezen ekipleri var'
Kart, katılımların yüzde 10-15 seviyesindeki bölümünün daha evvelden "Cihad hareketleriyle bağlı" olarak, Afganistan, Çeçenistan, Bosna gibi bölgelerde çatışmalara katılanlardan oluştuğunu ifade etti. IŞİD ve benzeri örgütlere, vakıf, dernek, medreseler ve küçük örgütlenmeler üzerinden de militan toplandığını belirten Kart, üçüncü yöntemin de, seyyar ve gezen ekipler yoluyla, farklı bölgelerden toplayıp, belli merkezlere yönlendirmek olduğunu ifade etti.

Adı geçen vakıf, dernek ve merkezlerin isimleri kamuoyu tarafından bilindiğini savunan Kart, "Bu isimler aleniyet kazanmıştır. Emniyet'in bu isimlere ulaşmamış olmasını tasavvur edemiyoruz. Ya doğrudan himaye ya da acz ve sorumsuzluk olarak ifade edilebilecek bir tablo söz konusudur. Hükümet, bu sürece açıklama getirmek zorundadır" diye kaydetti.