'IŞİD Kobane'de misket bombası kullandı'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, IŞİD'in Rojava'ya bağlı Kobane bölgesinde misket bombası kullandığını belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, IŞİD’in Rojava'ya bağlı Kobane bölgesinde YPG’ye karşı misket bombaları kullandığını açıkladı. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yerel Kürt yetkililerin sunduğu raporlar ve Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) açıklamalarına dayandırdığı açıklamasında, Kobane bölgesinde 12 Temmuz ve 14 Ağustos tarihlerinde Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) IŞİD tarafından misket bombaları kullanıldığını belirtti.

Bu yasaklı silahın IŞİD ile YPG arasında Kobane dolaylarında yaşanan çatışmalar sırasında kullanıldığını belirten HRW’ye göre, IŞİD ilk kez bu tür bir silah kullanıyor. Bu silahları nasıl elde ettiği ise henüz netlik kazanmadığı belirtildi.

Türkiye misket bombası bulundurmaktan yana
Misket bombalarının kullanımı, üretilmesi, stoklanması ve transfer edilmesi uluslararası sözleşmelerle yasaklanmış durumda. Aralık 2008′de Oslo’da imzalanan ve bağlayıcı bir uluslararası yasa olarak 1 Ağustos 2010′da yürürlülüğe giren sözleşmeye göre, ülkelerin etkilenmiş arazileri 10 yıl içinde temizlemesi ve stoklanmış silahları sekiz yıl içinde imha etmesi gerekiyor.

21 Şubat 2008′deki Wellington Konferansı’ndaki Stoklama ve Stok İmhası Oturumu’nda, Türkiye, eğitim ve araştırma amaçlı misket bombası bulundurmaya izin veren bir maddeden yana olduğunu açıkladı.