İran ve Çin Türkiye’nin Suriye saldırısına ne dedi?

Akçakale’de 5 kişinin ölmesi ve sonrasında Suriye’ye gerçekleştirilen saldırının ardından İran ve Çin yönetimlerinden yapılan resmi açıklamalarda taraflara “itidal” çağrısında bulunuldu. İran’dan gelen başka bir açıklamada ise Türkiye çok sert bir dille eleştirilirken, “tarihte rezil rüsva olacaksınız” denildi.

İki gün önce Akçakale’ye düşen top veya havan mermisi sonucunda 5 kişi hayatını kaybederken 10 kişi de yaralandı. Olayın ardından hükümet cephesinde ve ana akım medyada savaş tamtamları çalarken, Türkiye Suriye’ye toplarla saldırdı.

Yaşanan bu gelişmeler, Suriye’deki emperyalist müdahaleye karşı olan ülkeler tarafından endişeyle karşılandı. İran ve Çin yaptıkları resmi açıklamalarda taraflara itidal çağrısında bulundu.

İran’dan gelen resmi açıklamada Dışişleri Bakanı yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, taraflara “itidal” çağrısında bulunurken, iki ülkenin de bölgedeki aşırı ve terörist grupların varlığına ve düşmanların oyunlarına dikkat etmesi gerektiğini belirti.

Abdullahiyan, itidalli olmanın yanı sıra Türkiye ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumanın Suriye’ye huzuru geri getirmek için gerekli olduğunun altını çizdi.

“Gerginliği tırmandırmayın”
Çin’den gelen resmi açıklamada ise Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, “Çin daima ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması fikrini savunur” diye konuştu.

Bakanlık sözcüsünün yaptığı açıklamada, Türkiye ve Suriye ile birlikte ilgili taraflara “sükûnet içinde olmaları ve bölgede barış ve istikrarın korunması için, gerginliği tırmandıracak her türlü eylemden kaçınmaları” çağrısı yapıldı.

“Rezil rüsva olacaksınız”
İran’dan gelen başka bir açıklamada, resmi açıklamadaki ılımlı tonun aksine çok sert ifadeler yer aldı. İran’ın dini liderlerinden Ayetullah Mekarim Şirazi yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dosyasının, Suriye’ye müdahale eden ülkelerden daha kabarık olduğunu belirtirken, Suriye halkının kendi kaderini kendisinin belirlemesi gerektiğini ifade etti.

Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin Suriye’de bir kaosa neden olduğu belirtilen açıklamada, “Sizler gaspçı İsrail ile ele vermişsiniz ve masum insanları katletmek için Suriye'ye terörist gönderiyorsunuz ve bu yüzden tarihte rezil rüsva olacaksınız” ifadeleri kullanıldı.

(soL- Dış Haberler)