İnşaat iskeleleri düzenlemesi 2015'e kadar hükümsüz

İnşaat sektöründe gerçekleşen iş cinayetlerinde can kayıplarının nedenlerinden biri olan iskelelere standart getiren düzenleme Resmi Gazete’de yayınlanmasına karşın, yürürlüğe girmesi 1 Temmuz 2015’e bırakıldı.

İstanbul Elmadağ’da yapımı süren bir inşaatta kullanılan demir iskelenin fırtınaya dayanamayarak Cumhuriyet Caddesi’ne çökmesi üzerine gözler bir kez daha inşaat iskelelerine çevrildi. Ancak yapılacak değişikliğin yürürlüğe girmesine kadar, işler aynı şekilde devam edecek. Bu tarihe kadar yapılan ihalelerde de geçerli olmayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ahşap ve ön yapımlı çelik ile alüminyum alaşımlı bileşenlerden oluşan dış cephe iş iskelelerine ilişkin tebliğe göre, ruhsat başvurusuna dış cephe iş iskelelerinin detaylı çizimleri de eklenecek. Yüksekliği 13.5 metreyi aşan iskelelerin çelik veya alüminyum alaşım bileşenlerinden oluşması zorunlu kılınacak.

Ancak 19 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğin hayata geçmesi için dokuz ay daha beklemek gerekiyor. Düzenlemenin 1 Temmuz 2015’te yürürlüğe gireceği belirtilirken, bu tarihe kadar yapılan ihalelerde de yeni mevzuatın hükümleri geçerli olmayacak.